Grafika: UNITED GROUP

United Grupa, vodeći telekomunikacioni i medijski operator u Jugoistočnoj Evropi, objavila je danas da je odabrala kompaniju Nokia za partnera koji će uvoditi novu generaciju optičke mreže širom Jugoistočne Evrope, čime će obezbediti nove, unapređene internet usluge i brzine interneta od 10 Gbps milionima korisnika.

United Grupa, sa sedištem u Holandiji, čiji su telekomunikacioni brendovi SBB, Telemach, Vivacom i Nova, objavila je da će u narednih pet godina uložiti više od 500 miliona evra na proširenje svoje optičke mreže na nova područja i nadogradnju postojećih kapaciteta koristeći infrastrukturu zasnovanu na XGS-PON tehnologiji, koja omogućava brzine interneta od 10 Gbps.

U okviru United Grupe u Srbiji posluju kompanija SBB i njeni servisi EON i Total TV, a medijski sadržaj emituju televizije i portali Sport Klub, Nova S i N1.

Nokia će takođe obezbediti WiFi Mesh opremu, koja omogućava vrhunsko iskustvo bežičnog interneta u kući – za rad od kuće, igranje igrica, online TV, video striming i preuzimanje sadržaja sa više uređaja. Dodatne funkcije omogućiće kontrolu kućne mreže u realnom vremenu i WiFi optimizaciju.

Potpredsednik United Grupe za tehnologiju, Željko Batistić rekao je: „Kao vodeći operator u regionu, koji posluje na tržištu od 40 miliona ljudi, United Grupa je posvećena ulaganju u naprednu tehnologiju kako bi našim korisnicima pružila inovativne proizvode i usluge, kao i najbolje korisničko iskustvo. Takođe, na ovaj način doprinosimo razvoju digitalne budućnosti Jugoistočne Evrope, garantujući da je naša sledeća generacija mreže – koja je već najveća u regionu – spremna da podrži nove potrebe naših korisnika kako kod kuće tako i na radnom mestu.“

Potpredsednica kompanije Nokia i Generalna direktorka za mreže Sandi Motlei dodala je: „Radujemo se zajedničkoj saradnji u novoj fazi rasta United Grupe, kao njenog dobavljača opreme za pristup novoj generaciji optičkih mreža. Sa našim FTTH (Fiber to the Home) i WiFi rešenjem, u mogućnosti smo da pružimo brzu, pouzdanu mrežnu infrastrukturu i neuporedivo bolje kućno WiFi iskustvo, koje će zadovoljiti potrebe korisnika usluga United Grupe i u budućnosti. “

Zahvaljujući kontinuiranim ulaganjima United Grupa ima najbržu internet mrežu u regionu. Između ostalih nagrada, mrežu United Grupe u Sloveniji nedavno je drugu godinu zaredom nezavisna istraživačka kuća Umlaut proglasila za „Best in Test “, odnosno najboljom i najpouzdanijom internet mrežom. United Grupa je posvećena ulaganju u napredne tehnologije, kako bi dodatno ojačala poziciju lidera na postojećim i novim tržištima.

Poslujući istovremeno u telekomunikacionom i medijskom sektoru, platforma United Grupe objedinila je vodeće operatore i najbolje proizvođače medijskog sadržaja u Jugoistočnoj Evropi. Kompanija pruža usluge približno 11 miliona korisnika i ima 12.500 zaposlenih u osam zemalja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar