Unija poslodavaca predložila mere za revitalizaciju privrede

Biznis 24. jul. 202013:07
Podeli:
Foto: promo

Unija poslodavaca Srbije uputila je Vladi predlog paketa 5+3 mere za revitalizaciju privrede i minimiziranje uticaja pandemije na nacionalnu ekonomiju.

Paket od pet mera predložen je predsednici Vlade Ani Brnabić, dok je set predloga za izmenu Zakona o radu poslat na adresu ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Ðorđevića, saopšteno je iz Unije poslodavaca.

Pozdravljajući dosadašnje mere Vlade za podršku privredi, Unija poslodavaca u predlogu mera preporučuje smanjenje PDV-a u najteže pogođenoj oblasti turizma i ugostiteljstva na 10 posto i plaćanje PDV-a po realizovanoj fakturi, počev od 1. januara 2021.

Pored toga, poslodavci predlažu ukidanje obaveze dokumentovanja neoporezovanih troškova naknada prevoza za dolazak i odlazak zaposlenih sa radnog mesta, smanjenje iznosa lokalnih komunalnih taksi za 30 posto, kao što su, na primer, nadoknade za isticanje firme, i odlaganje plaćanja novouvedene eko takse do 1. aprila 2021. godine.

Uz navedeni paket, Unija smatra veoma bitnim i da javni sektor blagovremeno ispunjava sve dospele novčane obaveze iz ugovora i komercijalnih transakcija sa privatnim sektorom.

„Dosadašnje mere Vlade Srbije predstavljale su veliku pomoć privredi Srbije, tu pre svega mislim na isplatu minimalne zarade i odlaganje plaćanja poreza i doprinosa za januar 2021. godine. Međutim, te mere nisu dovoljne za dubinu krize u kojoj se ceo svet, pa i naša zemlja nalazi“, kaže Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca.

Dodaje da „što pre to razumemo i što ranije primenimo nove mere, to će posledice biti manje“.

„A posledice samo u prvom koraku prete preduzećima, jer ukoliko padnu prometi smanjiće se i uplate u budžet, dok bi nova otpuštanja dodatno opteretila socijalni deo budžeta“, navodi Drobnjaković.

Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, poslodavci predlažu da se zaposlenima omogući korišćenje prošlogodišnjeg godišnjeg odmora i nakon 30. juna tekuće godine, kao i da ukoliko se isti koristi iz delova ne postoji ograničenje da prvi deo ne sme biti kraći od dve nedelje.

Takođe predlažu da naknada zarade zbog privremene sprečenosti na rad u trajanju od 30 dana ide o trošku Fonda za zdravstvo Republike Srbije, a ne o trošku poslodavca, te da se pojednostavi procedura davanja saglasnosti nadležnog ministra u slučaju da poslodavac ima, usled prekida rada ili smanjenog obima posla, potrebu da uputi zaposlenog na odsustvo duže od 45 radnih dana, uz naknadu zarade od 60 posto.

Unija poslodavaca naglašava da je do sada nailazila na visoko razumevanje Vlade Srbije i da ovoga puta takođe očekuje u najkraćem roku organizaciju sastanka, na kome bi se zajednički tražilo rešenje koje je najbolje za sve.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar