Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

I dok se traži način za rešenje krize, čitava Evropa traži i odgovor na pitanje: kako prevazići krizu ukoliko ipak dođe do sukoba na istoku? Predsednik Srbije šalje poruku da šta god da se u svetu desi, građani neće biti gladni, jer je, kako objašnjava, država na vreme obezbedila dovoljne rezerve hrane, ali i nafte. Niko u ovakvoj situaciji ne može da bude spokojan, kaže urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm.

Bez pozivanja na Mariju Antoanetu, naprotiv – nećemo jesti kolače, jer će biti hleba. Predsednik u jeku ukrajinske krize poručuje da je Srbija postupila kao pravi domaćin – u slučaju sukoba na istoku, objašnjava, nećemo živeti kao bubrezi u loju, ali ćemo se provući bolje nego drugi, prenosi N1.

„Kupili smo sve soli što smo mogli da kupimo tako da ljudi ne moraju da brinu ništa, da idu da kupuju, da prave rezerve, imamo dovoljno za koliko hoćete. Kupili smo i pasulja i graška, ulja, brašna, pšenice i kukuruza imamo, tako da građani Srbije šta god da se desi u svetu neće biti gladni“, kazao je Aleksandar Vučić.

Nije bilo predviđeno budžetom, ali je za te namirnice država dala više od 50 miliona evra, objašnjava Vučić. A pre hrane, predsednik se bavio i energetskom računicom. Kaže da u rezervi ima dovoljno nafte, za nešto više od mesec dana, i da su to, kako je Vučić objasnio, ogromne količine. Epitet ogroman nije spomenut u priči o gasu.

„Mi smo upumpali šta smo mogli u prethodnih mesec dana u Banatski dvor, ima oko 110 miliona kubika, ali to je nedovoljno. To je dovoljno da se premosti 15-20 dana uz redovne količine koje imamo, a ako to neko isključi imaćemo za dve nedelje, ne više od toga“, dodao je predsednik Srbije.

S jedne strane predsednik kaže ako dođe do sukoba u Ukrajini biće to kraj sveta kakav poznajemo, s druge strane javnosti poručuje da se Srbija na vreme spremila za takav eventualni scenario.

„Naravno da niko ne može da bude spokojan, bez obzira kakve zalihe postojale ili ne postojale u Srbiji, Srbija će deliti sudbinu Evrope i ako bude eskalacije u Srbiji ta kriza će se i te kako osećati u ovde, nije Srbija ostrvo pa da može da postoji sama“, kaže urednik nedeljnika „Vreme“ Filip Švarm.

Već odavno niko ne može da bude sam. Ukrajinska kriza posebno aktuelizovala pitanje vojne neutralnosti Srbije.

„Vrlo je upitno koliko je taj koncept održiv. U ovom trenutku to još nije slučaj, ali bojim se da ukoliko se stvari budu zaoštravale ili daleko bilo da dođe do nekog direktnog sukoba, mislim da ne bismo mogli da ostanemo po strani iako bi nam to bila nekakva obaveza, već bismo bili primorani da se odlučimo na koju ćemo stranu“, ocenjuje vojni analitičar Vlade Radulović.

Predsednik kaže da Srbiju niko ne pritiska, jer je svima poznat njen stav… A koga ćemo mi pritiskati ako se velike sile odluče za put koji vodi nestašicama?

BONUS VIDEO: Vučić: Narod neće u NATO

Komentari

Svi komentari (0)