Zoran Stojiljković
Zoran Stojiljković

Ujedinjeni granski sindikat "Nezavisnost" će se zalagati za donošenje socijalnog pakta koji će omogućiti da se na kraju godine analizira i oceni kako i koliko je Vlada Srbije realizovala obećanja u pogledu visine privrednog rasta, plata, penzija i inflacije, najavio je predsednik te sindikalne centrale Zoran Stojiljković.

Kako je saopšteno iz UGS Nezavisnost, prvi korak u tom pravcu uslediće na jesen kada će ovaj sindikat zahtevati da Socijalno-ekonomski savet Srbije (SES) detaljnije analizira efekte vladinih mera za pomoć privredi u uslovima vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa.

„Za pomoć privredi i gradjanima potrošeno je nešto više od pet milijardi evra, što je za ekonomske mogućnosti Srbije veoma mnogo novca, a da pri tome pomoć nije usmeravana selektivno pa tako oni koji su pretrpeli najveću štetu nisu dobili najviše“, ocenio je Stojiljković, koji je nedavno preuzeo jednogodišnje predsedavanje Socijalno-ekonomskim savetom Srbije.

Stojiljković smatra da je neophodno da predstavnici sindikata, poslodavaca i države zajedno analiziraju i ocene efekte finansijskih i drugih mera u vezi sa životnim standardom i kretanjem stope nezaposlenosti.

Predsednik UGS Nezavisnost je rekao i da relevantne institucije potcenjuju socijalni dijalog izmedju sindikata, poslodavaca i države, te da taj stub industrijske demokratije u Srbiji treba dodatno osnažiti i učiniti sadržajnijim i efikasnijim.

„Naši ključni strateški ciljevi su da se unapredi pravo na sindikalno organizovanje i kolektivno pregovaranje, pravo da sindikalni predstavnici učestvuju u radu raznih državnih tela i organa, kao i da se pravo na štrajk omogući i onim radnicima kojima je to uskraćeno, posebno u multinacionalnim kompanijama koje posluju u Srbiji“, objasnio je Stojiljković.

Prema njegovim rečima, nije jednostavno da se u socijalnom dijalogu dodje do konkretnih i obavezujućih odluka što je osnovna uloga Socijalno-ekonomskog saveta, budući da drugi članovi tog tela koji zastupaju poslodavce i državu mogu da blokiraju donošenje svake odluke zato što se odlučuje konsenzusom.

Stojiljković je najavio da i će se „Nezavisnost“ zalagati za donošenje novog Zakona o radu.

„Trudićemo se da ubedimo državu i poslodavce da minimalna cena rada treba da se utvrdi kompromisom, a ne da pre i bez pregovora u mehanizmu SES-a njen iznos saopšti predsednik države, kao što je to početkom ove godine uradio Aleksandar Vučić“, naveo je predsednik UGS „Nezavisnost“.

Stojiljković je rekao i da će „Nezavisnost“ ubuduće zastupati prava i interese svih zaposlenih, uključujući i angažovane po ugovorima na privremenim i povremenim poslovima.

„Dosad smo funkcionisali samo kao sindikalna organizacija stalno zaposlenih radnika, a ubuduće ćemo zastupati i one koji rade po ugovorima na odredjeno vreme“, kazao je Stojiljković.

On je rekao da to znači da će se „Nezavisnost“ zalagati za zaštitu svih radnika, od fri lensera u medijima, koji nemaju standardno radno vreme, do onih koji rade na sezonskim poslovima. Naveo je primer radnika u gradjevinarstvu, ugostiteljstvu i turizmu ili prehrambenoj industriji, koji su sada potpuno ili delimično van sistema radno-pravne, ekonomske i socijalne zaštite.
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram