Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Iako je još 25. avgusta Stranka slobode i pravde dostavila Savetu za borbu protiv korupcije dokumentaciju koja, kako su tada saopštili, pokazuje da je ugovor između Telekoma Srbija i firme "Wirless Media" Igora Žeželja štetan za građane i državu Srbiju, Savet se o ugovoru još nije oglasio. Tvrde da je na potezu Vlada od koje čekuju dodatnu dokumentaciju. Uveravaju da će javnost biti obaveštena kada Savet završi svoja razmatranja. Pojedini stručnjaci, ipak, smatraju da je na delu opstrukcija rada Saveta.

Za ugovor između Telekoma Srbija i firme Igora Žeželja „Wirless Media“ koji je vredan punih 37,9 miliona evra, opoziciona SSP tvrdila je da je „fiktivan“ i da je sproveden na štetu građana. Vlast je uveravala suprotno – da su „fiktivne“ i „lažne“ upravo afere na koje ukazuje Stranka slobode i pravde.

Konačnu reč o tome da li je ugovor između Telekoma i Igora Žeželja koruptivan ili ne, trebalo bi da da Savet za borbu protiv korupcije, koji se sastajao, ali o toj temi još uvek nije odlučio, iako su prošli meseci od kada su dokumentaciju dobili.

Potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević kaže da bi voleo da javnost shvati da je pravno-ekonomsko razmatranje Telekoma veoma složeno.

„Postoji nekoliko različitih pravnih mišljenja, isto tako što se tiče ugovora između Telekoma i ‘Wirless media’ – Savet svoje izveštaje bazira isključivo na javno dostupnim dokumentima, koji su dobijeni legalnim putem. Taj ugovor koji je nama poslat ima jednu stranicu manje od 14 stranica. Drugo, on se poziva na jedan krovni ugovor i na osam aneksa. U tom smislu, Savet se obratio gospodinu Žeželju, mi samo možemo da predložimo da zajedno pogledamo taj dokument pa da damo mišljenje“, objašnjava Milićević.

Član Saveta Dušan Slijepčević kaže da su se osim Igoru Žeželju, obraćali i Vladi Srbije.

„U ovom momentu, do sada, nije odlučivano. Mi smo tražili, zapravo, uputili smo dopis i Vladi Srbije i Igoru Žeželju, tako da nismo dobili odgovore od njih. Čekamo njihove odgovore“, navodi on.

Javnost čeka Savet, Savet čeka Vladu… Zašto se odugovlači? Marinika Tepić, koja je ukazivala na potencijalnu korupciju u odnosu Telekom – „Wireless Media“, danas kaže: „Ugovor je jasan dokaz plaćanja batine za kontrolu i disciplinovanje medija“.

I od republičke javne tužiteljke je, podseća, tražila da se izjasni, ali povratne reakcije nije bilo.

„Ja sam antikorupcijskom savetu takođe podnela ugovore sa molbom ne samo da se izjasne – što je njihov posao – već i da, što je takođe u njihovoj nadležnosti, te ugovore i svoje mišljenje proslede takođe republičkoj javnoj tužiteljki i Vladi Republike Srbije – jer je to Vladin antikorupcijski savet. Podsetiću vas, to sam učinila dan pre nego što je bila zakazana sednica na kojoj je trebalo da se članovi Saveta izjasne o koruptivnom radu Telekoma, oni su tražili dodatno vreme da taj ugovor ‘temeljno’, kako su rekli, izanaliziraju“, podseća Tepić.

Postoje opstrukcije u radu Saveta, kaže za N1 profesor Fakulteta političkih nauka i nekadašnji član Saveta za borbu protiv korupcije, Čedomir Čupić. Trebalo je, upozorava Čupić, hitno i druge institucije da reaguju.

„Na primer da hitno uđe revizorska institucija odnosno državni revizor i da izvrši reviziju poslovanja Telekoma i to po dva osnova: racionalnog trošenja i svrsishodnosti u trošenju, odnosno u ulaganjima i svemu onome što je vezano za poslovanje Telekoma. I da pod hitno da javnosti izveštaj. Treba, takođe, da se potrudi i Poverenik za informacije da sve informacije u vezi sa Telekomom bude dostupno javnosti“, smatra Čupić.

Institucije koje profesor Čupić pominje, za sada se ne oglašavaju, ali zato iz Saveta za borbu protiv korupcije stiže obećanje – kada Savet završi svoja razmatranja, građani Srbije biće obavešteni o slučaju Telekoma i „Wireless Media“. Ali, pre toga najavljuju izveštaj o privatizaciji banja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar