Foto: Promo

SBB kompanija, koja posluje u okviru United Grupe, podnela je zvanični zahtev Regulatornoj agenciji za elektronske komunikacije i poštanske usluge Srbije (RATEL) da pokrene postupak javnog nadmetanja za 5G opsege.

Uz zahtev, koji je prosleđen i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, kako se navodi u saopštenju kompanije, priložena je studija koju je SBB kompanija sprovela sa međunarodnim stručnjacima i koja dokazuje da bi dodela 5G spektra pružila brojne mogućnosti korisnicima i podstakla konkurenciju i inovacije u zemlji.

„SBB vjeruje da su stekli uslovi u Srbiji za početak aukcije. Pravo je vrijeme da Srbija krene u korak sa susjednim zemljama članicama Evropske unije i obezbijedi svoju 5G budućnost. U potpunosti treba da iskoristimo sve mogućnosti koje razvoj digitalnog društva donosi građanima. Brzo uvođenje 5G usluga je preduslov za to“, rekao je Milija Zeković, izvršni direktor SBB kompanije.

Dodao je da se SBB u potpunosti zalaže za principe slobodne konkurencije i fer tržišnih uslova, uz istovremenu težnju kompanije da proširi svoje poslovanje na mobilnu telefoniju u skladu sa zakonskim okvirom.

Vlada Srbije je prethodno nekoliko puta najavila da će aukcija biti održana do marta 2021. godine. Međutim, javnosti je u međuvremenu saopšteno da će nadmetanje biti odloženo za kraj godine i to iz razloga ekonomske krize izazvane pandemijom.

SBB veruje, kako se dodaje, da bi brzo pokretanje postupka javnog nadmetanja za opsege namenjene 5G mreži dokazalo da su Vlada i regulatorna tela posvećeni ubrzanju integracije Srbije Evropskoj uniji i tome da Srbija postane „lider u naprednim tehnologijama i digitalizaciji“ do 2025. godine, kako je izjavila premijerka Ana Brnabić u svom ekspozeu u oktobru prošle godine.

Prednosti za korisnike u Srbiji

SBB je u studiji sprovedenoj u saradnji sa međunarodnim ekspertima pokazao da bi multi-band 5G mreža i njen dalji razvoj podstakli konkurentnost na lokalnom tržištu i učinili ga dinamičnijim.

Foto:EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

„Sa dovoljno spektra i pravim podsticajima, kako za postojeće tako i za nove mobilne operatore da ulažu na tržište, koristi za građane, privredu i ekonomiju uopšte, bile bi ogromne“, navodi se u studiji.

Rezultati studije pokazali su da, iako Srbija ima značajan potencijal, zaostaje kada je reč o inovacijama i da su usluge mobilne telefonije koje se pružaju korisnicima u Srbiji skuplje i lošijeg kvaliteta u odnosu na uporedive države članice Evropske unije.

Građani Srbije plaćaju više cene usluga od korisnika u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj – i to za lošiji kvalitet – čak i kada usluge pružaju isti operatori koji posluju u svim navedenim zemljama, kao i u Srbiji.

U studiji se dalje navodi da je sektor nedovoljno konkurentan i da postojeći operatori uživaju status quo, izolovani od značajnih uticaja na makro i mikro ekonomskom nivou.

Dodaje se da bez mogućnosti pružanja 5G mreže, operatori ne mogu da pruže podršku rastućem mobilnom saobraćaju i nemaju puno podsticaja za dodatna ulaganja u kvalitet mreže i inovacije.

Obezbeđivanje budućnosti 5G Srbije

U studiji se navode četiri aktivnosti koje RATEL, u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, može preduzeti u narednih 12 meseci kako bi obezbedio 5G budućnost Srbije:

1. Kreiranje jednostavnog i transparentnog plana za oslobađanje spektra u narednih 5 godina (tzv. mapa puta)

2. Zakazivanje multi-band aukcije 5G koja će biti otvorena za sve učesnike do kraja 2021. godine

3. Definisanje uslova licenciranja pogodnih za investitore koji podržavaju i postojeće operatore i potencijalne nove učesnike

4. Određivanje razumnih iznosa naknada i ostalih uslova koje će dovesti do efikasne raspodele spektra i do njegove dostupnosti svakom ko ima održivi biznis model

SBB kompanija ističe da dodeljivanje 5G spektra u Srbiji ima potencijal da transformiše konvergentnu telekomunikacionu industriju u zemlji. Dodatni spektar omogućio bi mobilnim operatorima da pružaju brze 5G usluge svim građanima, a sam postupak dodele – ako je sproveden na odgovarajući način – mogao bi obezbediti dodatnu konkurentnost sektoru sa nedovoljnim učinkom.

„RATEL i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija biće ključni u transformaciji tržišta nakon što RATEL pokrene transparentan i sveobuhvatan postupak aukcije mobilnog spektra, uključujući i upotrebu 5G, kao i preraspodelu licenci koje ističu“, navodi se u studiji.

„Kao vodeći operator na telekomunikacionom tržištu Srbije i zainteresovana strana za predstojeću aukciju 5G mreže, SBB se raduje angažovanju u budućim konsultacijama o procesu dodele“, zaključuje se.

U okviru United Grupe u Srbiji posluju kompanija SBB i njeni servisi EON i Total TV, a medijski sadržaj emituju televizije i portali Sport Klub, Nova S i N1.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar