Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Udruženje poslovnih žena Srbije pisalo je premijerki i Vladi sa predlozima za pomoć usled korona krize. U pismu se predlaže urgentna isplata subvencija u visini minimalne zarade za mala, mikro i srednja preduzeća.

Pismo prenosimo u celosti:

Izuzetno cenimo napore Predsednika, Vlade i nadležnog Ministarstva finansija da se pomogne mikro, malim i srednjim preduzećima u prevazilaženju novonastale ekonomske krize i napominjemo da nam je prvi paket mera podrške pomogao da zadržimo radnike i da prvi udar nekako premostimo. Strah od posledica epidemije na naše poslovanje se, na žalost, ne smanjuje, s obzirom na trend rasta broja zaraženih i efekata koje to ima na naše biznise. Pad tražnje, desetkovani radnici, problemi u likvidnosti samo su neki od problema. Prošle nedelje je Unija poslodavaca objavila set mera sa kojim smo potpuno saglasne. Mi smo takođe sprovele anketu među našim članicama o tome kakve mere bi im bile od pomoći za preživljavanje u narednih šest meseci.

Pre svega, naši podaci pokazuju da nisu svi sektori podjednako pogođeni, ima i onih koji su imali rast tako da, svesne činjenice da treba biti solidaran, predlažemo da u ovom talasu pomognete samo one koji su egzistencijalno ugroženi a kvalitetni. Kvalitet bi dokazali izveštajem o bonitetu koji treba da pokaže da su pozitivno poslovali minimum poslednje tri godine, imaju izmirene poreze i doprinose i nisu osuđivani za privredne prestupe. Kriterijum za egzistencijalnu ugroženost bi bio taj da su u ovoj godini imale za minimum 1/3 pad realizacije u periodu od marta do decembra 2020. u odnosu na isti period prethodne godine. Za ovako selektovana preduzeća predlažemo u ovom trenutku, samo jednu, urgentnu meru.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nadamo se da će Vam ovaj predlog biti od koristi u kreiranju mera koje će većini najugroženijih pomoći kako bismo kao društvo i privreda izašli iz ovog stanja sa najmanje posledica. Stojimo na raspolaganju za konsultacije kao i za uzvratnu pomoć u skladu sa našim mogućnostima.

Urgentna mera za mikro, mala i srednja preduzeća : subvencija u visini minimalne zarade za radnike na prinudnom odmoru, neopterećenu obavezom plaćanja poreza i doprinosa. Subvencija bi se isplaćivala naredna 3 meseca.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar