Vrhovni kasacioni sud Foto: N1

Pred Vrhovnim kasacionim sudom trenutno se, kako ističu u Udruženju banaka Srbije, vodi nekoliko hiljada postupaka revizije pravosnažnih sudskih presuda po tužbama građana protiv banaka. Koliko odluka o reviziji je do sada doneto u korist banaka, kažu - o tome ne postoji objedinjeni podatak. Dok advokati i udruženje Efektiva ističu da je u potencijalnom problemu - da bankama mora da vrati po presudama već naplaćen novac - oko 30.000 građana, u Udruženju banaka podsećaju na svoj predlog da je “minimalna šteta za sve strane u sporu - da građani odustanu od tužbenih zahteva”.

„S obzirom na to da je jedan broj građana dobio presudu da vrati novac koji je ranije naplatio od banaka po nepravosnažnim presudama, još jednom podsećamo da su banke dale ponudu kojom se ovaj problem rešava sa minimalnom štetom po sve strane u sporu. Taj predlog je da građani odustanu od tužbenih zahteva protiv banaka, a zauzvrat će se banke odreći naplate svojih troškova koje su imale u ovom sporu“, kažu u Udruženju banaka Srbije.

Ovaj zahtev je, tvrde u udruženju, do sada prihvatilo više od 30.000 građana.

“I oni su sigurno u boljoj situaciji nego klijenti koji su poverovali nekim drugim savetnicima i sada su se našli u nezgodnoj situaciji zbog neočekivanog troška”, ističu u Udruženju banaka Srbije povodom informacije da je jedan broj dužnika dobio odluke o reviziji Vrhovnog kasacionog suda po kojoj moraju naplaćen novac da – vrate banci.

PROČITAJTE JOŠ:

Dužnici koji su tužili banke za nezakonitu naplatu troškova obrade kredita i te sporove dobili, pa se naplatili od banaka, proteklih dana strahuju da će taj novac morati da vrate. Prema navodima sagovornika N1 advokatice Zlate Rašević i predsednika Udruženja građana “Efektiva“ Dejana Gavrilovića, procenjuje se da je do sada oko 30.000 ljudi dobilo pravosnažne presude protiv banaka, koji bi sada mogli da budu u problemu. Prosečna suma je, navode oni – oko hiljadu evra.

U Udruženju banaka Srbije za portal N1 ističu da nemaju tačan podatak koliko su postupaka revizije banke pred Vrhovnim kasacionim sudom do sada okončale, ali je, navode – „očigledan trend da se daleko češće nego ranije revizija rešava u korist banaka“.

“Podsećamo da je upravo zbog velikog broja zahteva za reviziju, a nejasnog stava suda po tom pitanju, Vrhovni sud u septembru prošle godine doneo dopunu svog ranijeg stava i time definitivno zauzeo stanovište da su banke imale pravo na naplatu troškova obrade kredita”, ističu u udruženju.

Pravosnažno ili ne

Prema podacima banaka, pred sudovima je trenutno između 200.000 i 250.000 tužbi građana podnetih zbog nezakonitosti naplate troškova obrade kredita i plaćanja premije osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

Na pitanje u koliko slučajeva su banke isplatile novac po nepravosnažnim presudama – pošto je po zakonu moguće prinudno naplatiti iznose manje od hiljadu evra i pre pravosnažnosti – a u koliko slučajeva po pravosnažnim presudama, u Udruženju banaka Srbije ističu da “ne postoji objedinjeni podatak o tome”.

“Pred Vrhovnim kasacionim sudom trenutno se vodi nekoliko hiljada postupaka revizije”, navode u Udruženju banaka Srbije.

Bonus video: Vasić: Krediti i bez stalnog posla – banka prodaje novac, a novca ima dosta

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare