Sinisa Mali
Siniša Mali Foto:FoNet/Milica Vučković

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je Vlada Republike Srbije posvećena poboljšanju životnog standarda građana i da je plan da do kraja mandata sledeće vlade 2026. godine prosečna plata u našoj zemlji iznosi 1.000 evra, a prosečna penzija 500 evra, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Mali je, gostujući na televiziji Pink, napomenuo da su i ove godine od 1. januara uvećane plate u javnom sektoru u visini od 7 do 8 odsto, penzije po švajcarskoj formuli za 5,5 odsto, a minimalna cena rada za 9,2 odsto.

On je ukazao na to da svake godine plate beleže rast, a kada pogledate BDP, jedan element je potrošnja i mi želimo da građani žive što bolje, što znači da plate i penzije moraju da rastu, jer kada potrošnja raste, raste i BDP. Istovremeno, nikad više sredstava nije uloženo u kapitalne investicije, jer to pokreće građevinsku i ostale industrije i naravno BDP, istako je Mali i dodao da je treći element razlika između uvoza i izvoza.

Ministar finansija je objasnio da je važno da povećavamo izvoz, jer je to novac koji ostaje u našoj zemlji, naglasivši da Srbija danas ne improvizuje, već vodi odgovornu ekonomsku politiku.

Mali je rekao da je rezultat svega što radimo činjenica da je Srbiji u decembru 2021. godine jedna od tri najveće rejting agencije podigla kreditni rejting, a to je zapravo detaljna analiza zdravlja i stabilnosti jedne ekonomije.

„Srbija je na korak od investicionog rejtinga i zaista ne moram ja da govorim o stabilnosti javnih finansija, dovoljno je da vidite izveštaje rejting agencija“, naglasio je Mali. Ministar je podsetio na to da je juče penzionerima na račun uplaćeno i po 20.000 dinara novčane podrške i naglasio da je to najveća jednokratna pomoć isplaćena ikada.

BONUS VIDEO: Novinarka N1 poklopila Sinišu Malog u Skupštini Srbije: „Ali ste Siniša Mali sa 24 stana“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare