Foto:Shutterstock/Dejan Trajkovic

U Sokobanji je tokom avusta boravilo 29.407 gostiju, što je apsolutni rekord za skoro dva veka organizovanog turizma u tom mestu, izjavio je direktor lokalne Turističke organizacije Ljubinko Milenković.

On je za agenciju Beta rekao da je Sokobanja na dobrom putu da do kraja godine u potpunosti prevaziđe posledice vanrednog stanja uvedenog zbog epidemije korona virusa.

„Prikupljamo podatke o posećenosti u septembru, ali već sada je izvesno da je broj turista bio za oko 20 odsto veći nego u istom mesecu prošle godine“, izjavio je Milenković.

Kazao je da se na početku leta očekivalo da će se ovogodišnji turistički promet u Sokobanji izjednačiti sa prošlogodišnjim, ali će, kako sada stvari stoje, verovatno biti premašen za koji procenat.

Sokobanju je prošle godine posetilo skoro 112.000 turista, a procenjuje se da je bilo i oko 30.000 gostiju čiji boravak nije bio prijavljen.

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, Sokobanju je od početka godine posetilo 81.266 gostiju, a evidentirano je 426.857 noćenja.

Broj gostiju u avgustu bio je veći za 47,6 odsto u odnosu na avgust 2019. godine, a broj posetilaca u od januara do avgusta manji je za 14,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Po broju gostiju Sokobanja zauzima drugo mesto u Srbiji u kategoriji banjskih lečilišta. Najposećenija je Vrnjačka Banja koja je za prvih osam meseci imala 161.115 gostiju, a na trećem mestu je banja Vrdnik sa 20.245 gostiju.

Domaće banje sa najmanjem brojem gostiju od početka godine su, prema zvaničnoj statistici, Niška Banja sa 596 gostiju, Banja Rusanda sa 468 i Mataruška Banja sa svega 47 gostiju.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar