plate rast privreda
Foto: EPA/MATTHIAS BALK

Slovenački poslodavci koji će zbog epidemije koronavirusa zaposlene upućivati kući "na čekanje" moraće da im isplaćuju naknadu od najmanje 80 odsto prosečne plate u prethodna tri meseca, a 40 odsto tog iznosa će obezbediti država, predložila je danas Vlada Slovenije.

Takvo interventno rešenje predloženo zbog negativnih efekata epidemije korona virusa na privredu, prihvatio je danas parlamentarni odbor za rad i to bez ijednog glasa protiv, a poslanici će ga potvrditi krajem nedelje u sklopu paketa pomoći privredi, prenela je hrvatska agencija Hina.

Radnik će na takvo čekanje moći da bude upućen na najviše tri meseca, a poslodavci pravo na subvencije države po tom osnovu mogu da ostvare samo jednom za tri meseca zaredom.

Na pomoć države ne mogu da računaju poslodavci koji su poreski dužnici ili su u postupku insolventnosti.

Na naknadu od 80 odsto prosečne plate dok su kod kuće imaju pravo i radnici koji moraju u izolaciju jer im je određen karantin, ali u njihovom slučaju taj trošak u celosti pokriva država.

Olakšice će biti priznate poslodavcima koji zbog pada narudžbi i proizvodnje moraju da pošalju na čekanje trećinu ili više zaposlenih, ali i malim te mikropreduzećima sa jednim ili nekolicinom zaposlenih.

Reč je o približno 110.000 firmi koje deluju po principu „samozapošljavanja“, a kakvih je mnogo u kulturi, novinarstvu, uslužnim i drugim delatnostima.
Ne znam da li nam je ovo zanimljivo