Pored hrane, veliki trošak za svako domaćinstvo predstavljaju proizvodi za ličnu higijenu, jer i osnovne stvari poput dezodoransa koštaju po 700 dinara. Kako bismo proverili da li Beograđani zaista najgore prolaze, uporedili smo cene kozmetike u dve drogerije. Jedina razlika je što se jedan nalazi u Srbiji, a drugi u Nemačkoj. Svaki od proizvoda čije smo cene poredili, skuplji je kod nas.

Kako bismo proverili da li je samo u Srbiji kozmetika preskupa, uporedili smo cene sa cenama u Nemačkoj. Proverili smo koliko koštaju isti proizvodi, i to gelovi za tuširanje, losioni za telo, šamponi i balzami za kosu, dezodoransi i higijenski ulošci.

Jedan od najpovoljnijih gelova za tuširanje u srpskim drogerijama se prodaje po ceni od 120 dinara za 250 mililitara. S druge strane, najjeftiniji gel za tuširanje u Nemačkoj košta 0,75 evra, odnosno oko 90 dinara.

Za skuplji gel za tuširanje, Srbi plaćaju 410 dinara, dok Nemac može da ga kupi za 3,25 evra, odnosno 380 dinara.

PROČITAJTE JOŠ

Za losion za telo u amabalaži od 250 mililitara u Srbiji je potrebno izdvojiti u proseku 680 dinara.

Foto: Dunja Marić/Nova.rs

Losion za telo istog proizvođača u nemačkoj drogeriji košta 3,65 evra, odnosno oko 430 dinara, a potrošači u Srbiji mogu da prođu povoljnije jedino ako „nalete“ na sniženje.

Cene, Nemačka Foto: Nova.rs

Šampon i balzam za kosu koji u Srbiji koštaju po 1.240 dinara, Nemci plaćaju po 7,95 evra, dakle 930 dinara.

Cene, Nemačka Foto: Nova.rs

Dezodoransi u Srbiji važe za jedan od proizvoda sa “jakim cenama”. Tako potrošači koji žele da kupe dezodorans poznatog proizvođača, to plaćaju od 565, pa do 600 dinara. U Nemačkoj, cene identičnih proizvoda, zavisno od vrste dezodoransa, 2,45 i 3,45 evra, što je od oko 290 do 405 dinara.

Cene, Nemačka Foto: Nova.rs

Dezodorans u spreju drugog, takođe velikog proizvoađača, na srpskim rafovima prodaje se po ceni od 660 do čak 720 dinara.

Foto: Dunja Marić/Nova.rs

S druge strane, cene istog proizvoda u Nemačkoj idu od 2,45 do 3,25 evra. To znači da je raspon cena od 290 do 380 dinara.

Cene, Nemačka Foto: Nova.rs

Roll-on dezodorans u Srbiji košta 575 dinara, a isti proizvod, istog proizvođača košta 2,45 evra, dakle 290 dinara.

Kada je u pitanju pakovanje od 16 higijenskih uložaka, oni u Srbiji koštaju 180 dinara. U Nemačkoj, cena je manja od evra, pa tako isti proizvod košta 85 centi. To je sto dinara.

Noćni ulošci se u Srbiji prodaju u pakovanu od 12 komada za 410 dinara, dok u Nemačkoj pakovanje sadrži 18 komada i prodaje se po ceni od 2,45 evra, odnosno 290 dinara, te jedna Nemica za drastično nižu cenu dobije više proizvoda od Srpkinje.

Cene, Nemačka Foto: Nova.rs

A kakve su plate?

U Nemačkoj je u odnosu na Srbiju drastično veća prosečna plata.

Prosečna plata u Srbiji je u maju, za kada postoje najsvežiji podaci, iznosila 86.220 dinara, što je 735 evra.

Kako u Nemačkoj postoji nekoliko poreskih grupa, tako i neto plate, odnosno bez poreza i doprinosa, variraju.

Prosečan Nemac bez dece je od početka godine mesečno zarađivao oko 2.200 evra, pokazuju zvanični podaci nemačkog Zavoda za statistiku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare