Foto: Shutterstock

Cene nekretnina u Srbiji su od početka rata u Ukrajini otišle u nebo, budući da je veliki broj Rusa odlučio da život nastavi, barem privremeno, u našoj zemlji. Bilo da se stan iznajmljuje ili kupuje, cifre su astronomske i retko koji “običan” građanin može da ih priušti. Situacija je do te mere nerealna da se dešava da je iznajmljivanje hotelske sobe na mesec dana jeftinije.

Život u hotelu uglavnom uključuje život u malom prostoru, budući da se svi koji posegnu za ovom opcijom zbog isplativosti, odluče na najobičniju sobu.

To najčešće podrazumeva da smeštaj recimo ne uključuje kuhinju, ali su neke druge stvari, o kojima oni koji ipak plaćaju kiriju za stan moraju da razmišljaju, poput interneta, plaćanja računa, čišćenja stana i, na kraju krajeva, menjanja posteljine, obezbeđene.

Pročitajte još:

Iako je i hotelski smeštaj poskupeo u poslednje vreme, i dalje postoje opcije koje su jeftinije od stanova.

Tako na primer hotel Slavija, koji se nalazi na istoimenom trgu, nudi mesečni najam jednokrevetne sobe po ceni od 410 evra, dok dvokrevetna košta 495 evra, pa oni koji žele da prođu još jeftinije mogu da nađu cimera sa kojim bi podelili trošak.

U ovu cenu, prema podacima sa sajta pomenutog hotela, ulazi najam sobe prosečne površine 20 kvadrata na 30 dana, režije, osiguranje, čišćenje i menjanje posteljine jednom nedeljno, a u sobama je obezbeđen i internet koji gosti ne plaćaju odvojeno.

„Nemamo mnogo soba dostupnih za mesečni najam, ranije ih je bilo više, ali su sve koje imamo pune, a čak postoji i lista čekanja. Velika je potražnja“, rekli su nam u ovom hotelu.

Sa druge strane, kirije za garsonjere slične kvadrature, koje se nalaze u centru Beograda, dostižu čak i cene koje premašuju 1.000 evra.

Foto:CWIS / Alamy / Alamy / Profimedia

Za one sa nešto plićim džepom, tu su one koje koštaju “samo” 450 do 600 evra.

Jedina mesta gde se garsonjere mogu naći po nešto nižim cenama, za oko 250 evra, jesu naselja podosta udaljena od centra grada, poput Ledina, Borče, Petlovog brda itd.

Međutim, čak i da se nađe garsonjera u centru grada za jednaku cenu kao hotelska soba, treba imati u vidu da se troškovi tu ne završavaju.

Ako se na iznos od 400 evra dodaju i svi računi koji moraju biti plaćeni svakog meseca, krajnja svota koja treba da se izdvoji može biti značajno veća, a najviše će zavisiti od načina grejanja u stanu i, samim tim, visine računa za Infostan.

Ono što svakako ne ohrabruje jeste činjenica da srpsko tržište nekretnina već mesecima unazad konstantno raste.

Foto:Shutterstock/hiv360

A kako su nedavno poznavaoci tržišnih prilika rekli za naš portal, u kontekstu smirivanja tržišta ovo će biti najznačajnija zima, pa tako treba pratiti kako će se dalje kretati rast cena osnovnih životnih namirnica, kao i inflacija na mikro, ali i makroekonomskom nivou.

Dakle – ukoliko dođe do pada kupovne moći građana, može doći i do pada cena zbog smanjene tražnje za nekretninama. Mada, iako je sad već opala tražnja, to nije uticalo na same cene.

Zato građanima ostaje samo da se nadaju da će uskoro životni prostor moći da priušte po nekim “pristojnijim” cenama.

BONUS VIDEO Stručnjak za nekretnine: Cene nastavljaju da rastu, evo kada možemo da očekujemo pad

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar