Švajcarski franak, švajcarski franci, zamena
Foto: Shutterstock

Investicije u ukupna osnovna sredstva u Srbiji su prošle godine bila manja za 0,6 odsto, dok je pad investicija u nova osnovna sredstva bio 0,7 procenata u odnosu na 2019. godinu, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Investicije u ukupna osnovna sredstva iznosila su 994,6 milijardi dinara, a od toga investicije u nova osnovna sredstva bila su 921,2 milijarde.

U Beogradskom regionu realizovano je 48,6 odsto ukupnih investicija u osnovna sredstva, 30,7 odsto ih stiglo u Vojvodinu, dok je u regione Šumadija i Zapadna Srbija, i Južna i Istočna Srbija stiglo po nešto više od 10 posto investicija.

Tokom 2020. godine najviše novca za investicije u osnovna sredstva, 73,1 odsto, izdvajano je iz sopstvenih sredstava, dok je svaki pet investicioni dinar, 21,4 odsto, bio iz finansijskih kredita.

Najveći rast ulaganja u osnovna sredstva od 21,1 posto bio je u sektoru snabdevanju električnom energijom i gasom, povećanje od 20,6 odsto bilo je u zdravstvu, a slede državna uprava, odbrana i socijalno osiguranje sa rastom od 19,8 odsto.

Najveći pad od 26,9 odsto bio je u sektoru saobraćaja i skladištenja.

Prema apsolutnim iznosima najveće investicije u osnovna sredstva bile su u prerađivačkoj industriji, a slede državna uprava i odbrana, pa saobraćaj i skladištenje.

Bonus video: Oporavite svoj kućni budžet

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar