Turska fabrika ’’Berteks tekstil’’, jedna u nizu stranih firmi, koje su koristile državne subvencije za zapošljavanje novih radnika, posle pet godina poslovanja, zatvorila je svoj pogon u Kragujevcu i bez posla ostavila oko sto radnika, uglovanom žene. Nezadovoljne radnice, sada potražuju svoja zaostala dugovanja i otpremnine, a sa protesta upozorenja koji su organizovale ispred fabrike, poručile su da će blokirati i gradske ulice, ukoliko im turski poslodavac ne isplati sve što duguje. Tokom protesta dve radnice su imale i polučasovni razgovor sa predstavnicima firme, na kome im je obećano da će sva duovanja biti isplaćena najkasnije do utorka 22. decembra.

Zakonski rok za isplatu zaostalih zarada, doprinosa i otpremnina istekao je 15. novembra, a na račune radnica, do tada nije uplaćen ni dinar i pored obećanja poslodavca ’’da će izmiriti sve u roku’’. U ceo slučaj oko otpuštanja radnika i zatvaranja fabrike uključio se i ambasador Turske, Hami Aksoj, koji je prošle nedelje, srpskom ministru privrede ‘’garantovao’’ da će turski poslodavac isplatiti zaostala dugovanja.

Radnice kažu da su izigrane i da ne mogu više da veruju ’’praznim obećanjima’’, te su zbog toga organizavovale protest ispred fabrike, koja je inače, posle njihovih otkaza, oglašena na prodaju.

’’Direktor nam se ne javlja, samo je jedna koleginica dobila poruku od njega i rekao je da će isplata biti u petak. Mi više ne verujemo njihovim obećanjma, uvek kažu ‘biće u petak’. Ne možemo više da čekamo od petka do petka’’, revoltirana je Violeta Stojanović, bivša radnica Berteksa, koja je otkaz dobila dok je bila na bolovanju.

Violeta Stojanović Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Prema njenim rečima, zaposlenima se duguju dve i po plate, (avgust, septembar i pola oktobra), doprinosi, prevoz, neiskorišćeni dani godišnjeg odmora i otpremnine. Navodi i da je iznos otpremnine po godini staža 17.000 dinara, a gotovo sve otpuštene radnice, dodaje ona, imaju između tri i pet godina staža.

Njena koleginica Jelena Spasić kaže da su o svom slučaju obavestili i inspekciju rada, koja je kako tvrdi, izašla na teren, ali do sada nisu dobili nikakvu povratnu informaciju.

Jelena Spasić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Radnice ovim protestom zahtevaju da nadležni državni organi deluju i provere da li je poslovanje ovog stranog poslodavca u skladu sa srpskim zakonima.

’’Mi smo dobili samo javna obećanja sa kojima je naš direktor izašao u medije. Zvanično, sve je trebalo  da bude uplaćeno još juče, ali nam ništa nije uplaćeno. Spremne smo da radikalizujemo protest i pomoć potražimo i od Gradske uprave’’, rekla je ova bivša Berteksova radnica.

Bez posla u turskoj fabrici tekstila, prema tvrdnjama radnica, ostalo je 108 žena, koliko ih se, kako kažu prijavilo  na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje. Najavljuju da će blokirati i gradske ulice, ukoliko im ne budu isplaćena sva dugovanja.

Da podsetimo, javnost je za otpuštanje svih radnika turske fabrike tekstila ‘’Berteks’’ iz Kragujevca saznala prošle nedelje, kada su se oglasile otpuštene radnice koje su se, osim neisplaćenih zarada i otpremnina, žalile i na mobing.

Protest radnika Berteksa Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rsrs

Direktor fabrike Ferhat Gedik tada je za naš portal izjavio da su radnice proglašene za tehnološki višak zbog nedostatka posla, koji je posledica globalne krize.

Menadžment Berteksa je fabričku halu oglasio na prodaju, ali je direktor kategorično za Nova.rs rekao, da ‘’nisu pobegli iz Srbije’’, te da traže novog investitora koji bi u njihovim pogonima nastavio sličnu delatnost i zaposlio njihove bivše radnice.

Fabrika ‘’Berteks’’ u Kragujevcu je otvorena 2017. godine, svojevremeno je zapošljavala 300 radnika, a kao strani investitor bili su i korisnici državnih subvencija za zapošljavanje.

Prema podacima do kojh je došao lokalni portal ‘’Pressek’’, država je Berteksu isplatila 702.137 evra na ime podsticaja za zapošljavanje novih radnika, a prema izjavi direktora Gedika, sada im je za sva zaostala dugovanja prema radnicima, uključujući i otpremnine potrebno 180.000 evra.

BONUS VIDEO: Još jedan strani investitor otpustio srpske radnike

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar