Podeli
Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Turske razvojne agencije TIKA razgovarali su o plasmanu srpske maline, borovnice i jagode u tu zemlju.

Na sastanku je razmatrana mogućnost proizvodnje industrijske jagode o čemu su krajem decembra u Ankari razgovarali ministri poljoprivrede Srbije i Turske Branislav Nedimović i Bekir Pakdemirlija, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede na svom sajtu.

Državni sekretar Senad Mahmutović i direktor Uprave za zašitu bilja Nebojša Milosavljević razgovarali su sa direktorom TIKA u Srbiji Čaglom Gultekin Tosbat o planovima buduće saradnje. Akcenat je stavljen na moguće zajedničke projekte u oblasti stočarstva i voćarstva. Mahmutović je ovom prilikom rekao da očekuje dalji rast izvoza voća i podsetio da su u poslednje tri godine takođe zabeleženi dobri rezultati kada je u pitanju izvoz maline.

“Prema poslednjim podacima, izvoz srpkog strateškog voća premašio 215 miliona evra u 2019. imajući u vidu dobru cenu prouzrokovanu visokom tražnjom u svetu za očekivati je još bolji rezultat u 2020”, rekao je on. Srbija je u 2019. izvezla 2.530 tona u vrednosti 7,2 miliona evra. Podsećaju u ministarstvu da je u 2019. u Srbiji brovnica bila zastupljena na 1.612 hektara.

Očekuju mnogo veću proizvodnju i površine pošto je značajan broj proizvođača uložio u zasade borovnica. Ministarstvo poljoprivrede podseća da upravo subvencioniše takve investicije. Sagovornici su na na sastanku ocenili da je dosadašnja saradnja bila uspešna i najavili su da će obe strane raditi na realizaciji predloženih idejnih projekata.

Komentari

Vaš komentar