Foto: TANJUG / DUSAN ANICIC / an

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za prva tri meseca ove godine beleži rast od 2,6 odsto, posmatrajući u dolarskom znaku dok je u evrima rast 5,8 procenata, a u odnosu na isti period prošle godine.

Vrednost robne razmene premašila je za tri meseca 11 milijardi dolara, dok je u evrima razmena prešla 10 milijardi, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Srbija je izvezela za tri meseca robe u vrednosti većoj od 4,6 milijardi dolara, što čini rast od 0,1 odsto u odnosu na isti period lane.

S druge strane, uvezeno je robe za 6,5 milijardi dolara, što je za 4,4 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Deficit iznosi oko 1,9 milijardi dolara, što je rast od 16,6 procenata.

Gledano po regionima, najviše se izvozilo iz Vojvodine, Beogradskog regiona, Šumadije i Zapadne Srbije, a zatim iz Južne i Istočne Srbije.

Međutim, kada je reč o uvozu, na prvom mestu je region glavnog grada sa 48,3 odsto, pa sledi Vojvodina sa 29,4 procenata uvoza, zatim Šumadija i Zapadna Srbija (12,9 odsto), pa Južna i Istočna Srbija (8,8 procenata).

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini.

Zemlje članice Evropske unije čine 60,5 odsto ukupne razmene.

Gledano pojedinačno, Nemačka je na prvom mestu. Slede Italija, Bosna i Hercegovina, Rumunija, Ruska Federacija, Kina, Mađarska…

Sa zemljama CEFTA, koje su naš drugi spoljnotrgovinski partner, imamo suficit u razmeni od 506 miliona dolara, što je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda (žitarice i proizvodi od njih), električnih mašina i aparata, nafte i naftnih derivata, drumskih vozila i pića.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar