Foto: N1, Shutterstock

Troje radnika suspendovano je u katastru zbog sumnje na umešanost u hakerski napad na sisteme katastra.

Kako nezvanično saznaje Blic, tokom istrage koje je sprovedena tokom i nakon skorašnjeg hakerskog napada na RGZ, zbog kojeg je rad katastra bio u prekidu 2 nedelje, došlo se do saznanja da su određeni zaposleni bili umešani u pokušaj onesposobljavanja sistema katastra.

Oni su nizom svoj aktivnosti pokušali da ugroze funkcionisanje jednog od najvažnijih državnih resursa.

Kako je Blic Biznis nedavno pisao, prethodno su detektovana 4 izvora napada, iz 4 zemlje: Holandije, Bugarske, sa Sejšela i Litvanije. Tu, međutim, treba reći da su napadi mogli doći i iz drugih država, ali da su procesuirani iz ovih pomenutih.

Nakon analize i forenzike utvrđeno je da je virus ubačen 25. maja i da je aktiviran 14. juna, kao i da su hakeri u tom periodu pokušavali da analiziraju rad RGZ kako bi saznali šta da zaključaju.

U odbrani sistema su učestvovali najbolji svetski stručnjaci. Među njima je bio i tim koji štiti rusku vladu, a sa kojima smo komunicirali elektronski. U odbrani je pomagala i američka kompanija „Karbon Blek“, zatim evropska „Eset“ i njihovi stučnjaci su boravili ovde u Srbiji. Bile su tu i domaće kompanije i stučnjaci firmi „Oktakron“, Saga, Komtrejd, MDS. BIli su tu i stručnjaci RGZ, ali i iz organizacija BIA i SBPOK, Kancelarije za IT u Vladi Srbije i drugi pojedini eksperti.

BONUS VIDEO Pejčinović: Katastar proradio, nagomilali se predmeti

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare