Sezonski poslovi čest su izbor radnika u Srbiji, naročito mlađih. U Srbiji postoji veliki broj poslova koji se mogu obavljati od sredine aprila do oktobra, a neki od njih plaćeni su i do 1.000 evra na mesečnom nivou - istina, za tu zaradu treba dobro potegnuti. Miloš Turinski iz kompanije Infostud poslovi za Nova.rs otkriva koja su to tri najplaćenija sezonska posla u Srbiji.

Za poslove na građevini i za poljoprivredne poslove, poslodavci nude najviše novca, kaže za Miloš Turinski, ali ističe da dnevnica podrazumeva rad oko 10 sati dnevno.

Rad na građevini

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dnevnica za posao na građevini je oko 50 evra, ali ističe da se ona odnosi na čak 10 sata rada, a nekada bude i više.

„Rad na građevini koncentrisan je najčešće na veće gradove, gde se dosta gradi. Dnevnice su otprilike svuda oko 50 evra“, navodi Turinski i dodaje da poslove na građevini najviše biraju mlađi ljudi.

Branje voća

„Posao na branju voća je fizički težak, radi se oko 10 sati, na vrućini, suncu i zbog toga su preporučljivi za mlađe ljude od 20 do nekih 40 godina“, navodi Turinski.

Foto:TANJUG/ DUSAN ANICIC

Ipak, dnevnica zavisi i od vrste voća, a kreće se od 2.500 do 6.000 dinara.

„Za neke poslove branja voća, poslodavci organizuju smeštaj, hranu i prevoz. Zbog deficita radnika, to nije redak slučaj. Ali ipak, najčešće poslodavci obezbede samo hranu za radnike“, priča Turinski.

Pročitajte još:

Ugostiteljski poslovi – konobarisanje

Poslove u ugostiteljstvu naš sagovornik takođe ističe kao dobro plaćene i vrlo tražene. Dnevnice za konobare kreću se oko 2.500 dinara odnosno oko 500 evra na mesečnom nivou.

U ugostiteljstvu se veća zarada zapravo dobija na bakšišu, tako da poslovi konobara takođe mogu izaći i do 1.000 evra na pojedinim lokacijama – koje su prometnije.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Naš sagovornik navodi i da su poslovi prodavanja sladoleda sve češći, a da se plaćaju oko 300 do 350 dinara po satu. Navodi da prodavci sladoleda nisu plaćeni koliko prethodna tri nabrojana posla, ali da su traženi jer čestodobija bakšiš.

Dobijanje bakšiša u slučaju prodaje sladoleda zavisi isključivo od poslodavca, ističe Turinski – nije zagarantov kao što je slučaj u obavljanju posla konobara.

„To su poslovi koji su uglavnom namenjeni mladima, jer se dugo stoji i izloženi ste suncu. Ali kada prođete gradskim šetalištem, videćete da je zapravo veći broj starijih koji taj posao obavljaju“, priča Turinski.

Bonus video – Kako država brine o onima koji brinu o najmlađima: Obećano povećanje plata neće važiti za čak četvrtinu zaposlenih u vrtićima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar