Ukrajina gasovod Foto:EPA/FILIP SINGER

Srbiji treba 380-390 miliona evra da bi obezbedila rezerve gasa za zimu, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić prilikom obilaska izgradnje obilaznice oko Beograda.

„Leto je, pa je niža cena gasa – 900 dolara, a zimi će da dođe do bog zna – 5.000 dolara za 1.000 kubnih metara. Izračunajte puta 15 miliona kubnih metara gasa dnevno. Ko će to da plati“, zapitao se zabrinuto Vučić.

Dodao je da očekuje da će naša zemlja imati drugačiji aranžman za gas za Rusijom, ali da moramo da obezbedimo rezerve.

„Naši su kapaciteti napravljeni da mogu da prime pet miliona kubnih metara dnevno iz skladišta u Banatskom Dovru. Sad ćemo da uradimo rekonstrukciju sa Rusima da podignemo na 6,7 miliona kubnih metara. Ako budemo uzeli, a moramo da uzmemo, u mađarskom skladištu, to je još pet miliona. Sa 11,7 miliona i da nam neko iseče gas, mi možemo da preživimo, jer je to nekih 80 odsto naših realnih potreba“, ocenio je predsednik Srbije.

Naglasio je da je za to potrebno mnogo ulaganja, jer je za rekonstrukciju cevi u Banatskom Dvoru potrebno 17 miliona evra.

„Ako računate da stavimo 300 miliona kubnih metara, sa trasportom i sa skladištenjem to je 380-390 miliona evra samo za gas. A da ne pričamo o nafti i svemu drugom“, naveo je Vučić.

Naglasio je da se troškovi mere milijardama evra, kojih nema na tržištu kapitala.

BONUS VIDEO – Poskupeće struja, a i gas

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar