Foto: Nova.rs

Prodavci na pijaci u Kraljevu blokirali su jutros sve ulaze u nju. Kako smo saznali, reč je o početku štrajka zbog uvođenja fiskalnih kasa. Niko od kupaca danas neće moći da pazari na pijaci.

Pijačni prodavci u Kraljevu i danas nisu izneli svoje proizvode na zelenoj, ali ni robu na buvljoj pijaci.

Foto: Nova.rs

S obzirom da se u međuvremenu nije postigao dogovor sa državom, kako su pijačari i najavili, počinje potpuna obustava rada na kraljevačkoj pijaci.

Najveći broj pijačnih prodavaca kojima preti prinudna fiskalizacija, protivi se ovim merama.

„Najpre, nisu uopšte obezbeđeni uslovi za tako nešto. Mali broj prodavaca na pijaci uopšte i ima struju. Tezge su mnogo male kvadrature i kad pada kiša ili sneg, navejava, pa su i prodavci i roba mokri, a kamoli kasa i računi u takvim uslovima”, ispričao nam prodavac Aleksandar koji je i bio na protestu u Beogradu.

Kažu da bi pored uobičajenih izazova rada na otvorenom i trpljenju svakakih vremenskih uslova, fiskalne kase na pijaci bi produžile radno vreme, poskupele robu na duge staze, a malim proizvođačima ukinule mogućnost da plasiraju svoje proizvode i ukinule mogućnost fleksibilnih cena i slobodne razmene.

Zakon o fiskalizaciji koji je stupio na snagu početkom godine, uslovljava prodavce na pijacama da poseduju elektronske fiskalne kase, odnosno da obavezno izdaju fiskalne račune, počev od 1. maja.

Kraljevačka pijaca je jedna od većih u ovom delu Srbije. Pored oko 500 tezgi, veliku površinu zauzimaju buvlja i kvantaška pijaca.

Mnogi prodavci se plaše dodatnih nameta, odnosno poreza za koji će ih država opteretiti kada uvedu elektronske fiskalne kase.

Javno komunalno preduzeće „Pijaca“ Kraljevo je jedan od najvećih snabdevača robom najšireg spektra kako Kraljeva tako i ostalih gradova i mesta centralne Srbije.

Pored zelene pijace, na prostoru od 4 hektara uspešno rade i robne i zanatske pijace, autopijaca i naravno, kvantaška pijaca.

BONUS VIDEO Pijačni prodavci obustavljaju rad: Zašto advokati mogu, a oni ne.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare