Vlada Srbije, Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Dok premijerka Ana Brnabić poručuje da ne odustaje od cilja da rast BDP ove godine bude četiri odsto, ekonomista Milojko Arsić upozorava da sve zavisi od trajanja pandemije.

„Biće teško, ali ne odustajemo od cilja da privredni rast u ovoj godini bude planiranih 4 odsto“, izjavila je premijerka Ana Brnabić na predstavljanju prvog paketa ekonomskih mera za ublažavanje posledica pandemije koronavirusa po privredu u Srbiji.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić potvrđuje za Nova.rs da će očuvanje planiranog rasta biti težak zadatak za Vladu.

„Ukoliko pandemija koronavirusa potraje još mesec ili dva, male su šanse da će se planirani rast BDP Srbije ostvariti, pogotovo pošto se ceo svet sprema za pad privredne aktivnosti, u okolnostima otežanog kretanja ljudi i robe“, kaže Arsić.

Prema njegovom mišljenju, mere poput vanredne pomoći penzionerima i dodatnog novca za kapitalna ulaganja u načelu „idu u dobrom pravcu“, ali je pitanje kakav će biti konačan efekat.

„Ukoliko najavljenih 24 milijarde dinara za javna ulaganja bude upotrebljeno za opravdane kapitalne investicije praćene dobrim projektima, onda će efekat po rast BDP biti pozitivan. Ako se, međutim, od tog novca bude pravio stadion, od toga neće biti ništa“, ocenjuje Milojko Arsić.

 

Treba očekivati kašnjenje radova

Premijerka Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali istakli su da su “investicije najbolji lek za usporavanje rasta”, pa je tako planirana suma za kapitalna ulaganja u budžetu, sa 24 milijarde dinara, narasla na ukupno 285 milijardi dinara za 2020.godinu.

Foto:EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

 

Brnabić je na predstavljanju paketa mera Vlade objavila da je Behtel pokrenuo dodatne radove na Moravskom koridoru što, prema njenom mišljenju, „dokazuje da Srbija funkcioniše normalno“.

Ministarka zadužena za infrastrukturu Zorana Mihajlović upozorila je, međutim, da u sprovođenju projekata treba očekivati kašnjenja.

„Daćemo svoj maksimum da se sve odvija po ugovorenoj dinamici. Međutim, ovo je globalna kriza, i za sada ćemo imati određenih kašnjenja od 20 do 30 dana“, rekla je Mihajlović  na predstavljanju kampanje „Tri sekunde ceo život“.

Ona je ranije podsetila i da se kineske kompanije koje rade na putevima i modernizaciji železnice u Srbiji suočavaju sa tim da, zbog pandemije koronavirusa, deo radnika nije mogao da dođe u našu zemlju, a nije moguća ni isporuka opreme i mehanizacije iz te zemlje.

Najviše novca za rekonstrukciju bolnica

Direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević za Nova.rs kaže da će, zahvaljujući odluci Vlade da im na raspolaganje stavi novih 24 milijarde dinara, moći da obezbede finansiranje za projekte koji su spremni za realizaciju, ili je njihova priprema u poodmakloj fazi.

„Najviše takvih projekata je iz sektora zdravstva, kao što su radovi na klinikama u okviru Kliničkog centra Beograd (Urgentni centar, Neurohirurgija, „Višegradska“), zatim Poliklinika Kliničkog centra Vojvodina ili rekonstrukcija bolnica u Vranju, Kikindi, Surdulici, Smederevskoj Palanci i Gornjem Milanovcu“, navodi Marko Blagojević.

Prema njegovim rečima, osim projekata u zdravstvu, novac iz „prvog paketa mera“ biće iskorišćen i za projekte u prosveti, socijalnoj zaštiti i za izgradnju naučne infrastrukture, poput zgrade Instituta Biosens u Novom Sadu.

Na naše pitanje da li se radi o „novom“ novcu iz budžeta ili dozvoli za ubrzano trošenje već planiranih sredstava, Blagojević je odgovorio da je Kancelariji kojoj je na čelu povećan limit za potrošnju, što znači da može da raspiše javne nabavke za sve projekte koji su došli do te faze, a kojih, kako je rekao, ima na desetine.

 

Ekonomske mere za ublažavanje posledica pandemije koronavirusa

  • Svi penzioneri u narednih mesec dana dobiće vanrednu pomoć od najmanje 4.000 dinara
  • Dodatnih 24 milijarde dinara izdvojeno je za kapitalna ulaganja iz republičkog budžeta
  • Narodna banka Srbije smanjila je referentnu kamatnu stopu na 1.75 odsto
  • U februaru je doneta odluka da se odobri još 60.000 vaučera za odmor u Srbiji