Foto: N1

Jovan Tamburić, predsednik Udruženja penzionisanih vojnih lica Srbije, istakao je danas da se "ponižavajući položaj najvećeg broja penzionera" mora popraviti izjednačavanjem i podizanjem najniže penzije te izmenom načina redovnog i vanrednog usklađivanja penzija.

Tamburić je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 15. jun ove godine potvrdio činjenicu, na koju nekoliko godina ukazuje ovo udruženje, a to je da je učešće penzija sa 13 smanjeno na oko 9 odsto umesto na 11 odsto koliko je dogovoreno sa MMF 2014. godine.

„Efekat dodatnog smanjenja učešća troškova za penzije u BDP je oko 1,1 milijardi evra. Rezultat takve politike je siromaštvo najvećeg broja i bedan položaj penzionera sa najnižim penzijama. Pokazatelj takvog položaja je povećanje mortaliteta penzionera u periodu od početka pandemije kovida do polovine 2022. godine u kojem je preminulo više od 59.800 penzionera više od proseka od kojih je oko 25.000 ili 43 odsto poljoprivrednih penzionera“, naveo je Tamburić u pisanoj izjavi.

Smanjenje realne vrednosti penzija je sprovedeno, kako ističe Tamburić, nepotpunim ili odsustvom redovnog usklađivanja od 2012. do 2019. godine i primenom takozvane švajcarske formule za usklađivanje od 2020. godine do danas.

„Doprinos takozvane švajcarske formule u smanjenju realne vrednosti penzija se ogleda u tome što se u njoj ne koriste statistički podaci iz druge polovine godine koja prethodi usklađivanju penzija tako da penzioneri žive sa tekućom inflacijom 18 meseci. Najava vanrednog usklađivanja od 9 odsto i redovnog od 11,2 odsto ne pokriva rast cena hrane od preko 25 odsto na koju penzioneri izdvajaju više od 80 odsto svojih primanja. Najava usklađivanja penzija sa rastom troškova i rastom zarada ne pokrivaju ni rast cena što pokazuje smanjenje učešća prosečne penzije od 58 odsto u 2012. godini na ispod 40 odsto u 2022. godine“, rekao je Tamburić i dodao:

„Švajcarska formula koja se u Srbiji primenjuje tako da se ne koriste podaci iz druge polovine godine koja prethodi usklađivanju se nazivom i načinom primene pokazala kao prevara penzionera jer im je od 2020. godine dodatno smanjila relnu vrednost penzija. Metodologija redovnog usklađivanja penzija mora biti izmenjena tako da se ono vrši svakih šest meseci sa punim rastom cena i delom rasta zarada u prethodnoj godini.“

Tamburić je ocenio da je ponižavajuće za penzionere da se od 15. juna ove godine svakodnevno objavljuju analize i izjave o enormnom povećanju penzija krajem ove i početkom sledeće godine, a da „penzioneri u isto vreme gladuju i u povećanom broju odlaze na onaj svet“.

„Kritike nekih ekonomista, koji u ovako nedovoljnom usklađivanju penzija vide opasnost za stabilnost javnih finasija, previđaju da se penzije iz budžeta finansiraju sa manje od 15 odsto potreba i da se novac za redovno usklađivanje nalazi u prihodima RF PIO od povećanih doprinosa PIO i u budžetu od PDV na povećane prihode zbog povećanja cena. Penzioneri prihode budžeta svojom potrošnjom uvećavaju za oko 1,3 milijarde evra, a iz budžeta su 2022. godine dobili oko 1,2 milijarde evra“, rekao je Tamburić.

BONUS VIDEO – Kako država „pokriva“ 58.000 penzionera manje? – gosti Miloš Grabundžija i Mihailo Gajić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar