Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV, EPA/HOLGER HOLLEMANN, Shutterstock

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da je krompir u Srbiji poskupeo 152 odsto jer su ljudi, kako je kazala, počeli nakon pandemije da prave svadbe i slavlja, pa je tako povećana potrošnja.

U julu su cene neprerađene hrane u Srbiji na međugodišnjem nivou povećane 24,8 odsto, a u evrozoni 11 odsto.

Na pitanje novinara Danasa na predstavljanju Izveštaja o inflaciji Narodne banke šta je uzrok u razlici cene razlici, Milan Trajković zamenik generalnog direktora Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku NBS objašnjava da su pre dve godine cene hrane u Srbiji bile na niskom nivou.

„Pored suše koja je uticala na cene, tržište EU je znatno veće i dublje. Kod nas je veća volatilnost cena“, objasnio je on ali ipak je zanimljivo objašnjenje ponudila i guvernerka Jorgovanka Tabaković.

„U pandemiji je smanjena potrošnja te vrste namirnica. Imamo da je krompir poskupeo 152 odsto. Kada je prošla pandemija ljudi su počeli da organizuju svadbe i slavlja i povećana je potrošnja i to je pored suše i drugih faktora dovelo do rasta cena“, zaključila je guvernerka.

Ona je dodala da se NBS trudi da nema efekata prelivanja cena zbog deviznog kursa, ali da ne može da spreči da se poljoprivrednici ugledaju na svetska tržišta i cene.

BONUS VIDEO – Danica Popović: Ne treba da se plašimo jeseni inflacija će biti oko 20 posto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare