Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIC /bs

Sutra će biti uplaćeno po 10.000 dinara na ime jednokratne novčane podrške za zaposlene u zdravstvu, najavio je ministar finansija Siniša Mali dodajući da je za te svrhe iz budžeta izdvojeno 1,55 milijardi dinara, odnosno oko 13 miliona evra.

„Svi zdravstveni radnici će dobiti ovu jednokratnu pomoć od države. Kad to kažem, mislim i na one koji su zaposleni u samom zdravstvenom sistemu, vojnozdravstvenim ustanovama, zdravstvenim radnicima zaposlenim u Ministarstvu unutrašnjih poslova kao i zdravstvenim radnicima koji rade u ustanovama socijalne službe čiji se rad finansira sredstvima iz budžeta. Samo u užem zdravstvenom sistemu radi 120.000 ljudi, dok ih je zajedno sa zaposlenima u ostalim službama oko 130.000“, rekao je ministar.

Siniša Mali je, prema navodima iz Ministarstva finansija, rekao da će novac dobiti i nemedicinsko osoblje koje radi u zdravstvenom sistemu, jer je i njihova podrška u ovoj zajedničkoj borbi neupitna – od vozača u hitnoj pomoći, pa do čistačica kojima je višestruko uvećan obim posla.

On je precizirao da će novac dobiti i medicinski radnici kako u kovid tako i u nekovid režimu, kao i da tu nije bilo dileme, jer su i oni van kovid sistema opterećeni zbog većeg broja pacijenata koje moraju da prime jer su im kolege angažovane na drugim poslovima.

Ministar se ovom prilikom zahvalio medicinarima, naročito doktorima i medicinskim sestrama, na požrtvovanom odnosu prema svojoj profesiji za vreme epidemije.

„Mi nikada nismo imali do sada ovakvu zdravstvenu krizu. Uložili ste ogromne napore da zdravstveni sistem funkcioniše u ovakvim uslovima, a kada je reč o kapacitetima i lečenju, pod ogromnim je pritiscima. Vi ste za nas heroji našeg doba. Država će učiniti sve da uslovi u kojima radite budu što bolji i dostojni rada u 21. veku“, poručio je ministar.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar