Bitka građana Srbije sa Elektroprivredom Srbije oko neobjašnjivo velikih računa za struju se nastavlja, a Beograđanin Zoran Z. je, kako se čini, ovog puta pobednik - ali ne u borbi sa ovim javnim preduzećem, nego u statusu najvećeg računa među ostalim građanima. Naime, njemu je za potrošnju električne energije u februaru stigao račun koji je čak 12 puta veći od uobičajenog, odnosno iznosi 60.543 dinara.

Sama pomisao na „Elektroprivredu Srbije“ baca nas na uvećane račune za struju, s kojima se građani Srbija bore od decembra prošle godine, kada se ovo preduzeće našlo na meti hakerskog napada.

Od tada su počeli da se javljaju građani koji su, kako su mnogi od njih ispričali za naš portal, dobili uvećane račune za decembar, januar, pa i februar i to po nekoliko puta veće od uobičajenih.

Slučaj Beograđanina Zorana Z. koji je našoj redakciji dostavio račun za februar, definitivno prednjači među ostalima jer je njegov račun čak 12 puta veći od prethodnih odnosno iznosi 60.543 dinara.

Račun za struju Foto:Privatna arhiva

Zoran za Nova.rs kaže da je umalo pao u nesvest kada je sinoć, u kasne sate, uzeo račune iz sandučeta u hodnik usvoje zgrade.

„Ja sam još uvek u šoku, verujte mi. Prosto mi nije jasno kako su mi napravili račun od 60.000 dinara. Znači, oni su napravili, a ne ja, jer kako bih mogao da potrošim toliko struje ako svaki mesec dobijam 5.000 dinara, a nisam radio ništa neuobičajeno? Prostom logikom je to neverovatno. Zaista želim da u EPS-u ispitaju ovaj račun i da urade šta treba jer ja ga platiti neću. Nema šanse da dam celu platu na račun za struju“, kaže ogorčeni Zoran.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako objašnjava, ceo stan od 50 kvadrata greje TA peć koju isključivo pali noću, kada je jeftina struja. Živi sam, preko dana je na poslu, te nema dodatnih utrošaka električne energije.

„Baš vodim računa o tome, grejem se na TA peći, ona je zaista sjajna, održava toplotu preko dana i to tako funkcioniše nekoliko godina unazad. Što se tiče veš mašine i pranja veša, praktikujem da je upalim u toku noći. Nemam mašinu za sušenje veša, nemam mašinu za pranje sudova, dakle ništa mi ne drnda po ceo dan, kako to obično zna da bude u punoj kući ljudi, ali ja sam sam i nema potrebe za tim. Zato se pitam: odakle meni račun od 60.000 dinara? Šta sam ja to potrošio više nego u januaru i decembru kad je čak i bilo hladnije?“, priča on.

Elektrodistribucija EPS Masarikova ulica žalbe na račune za struju Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Zoran nikada do sada nije imao problem sa računima za struju, dok mnogi njegovi poznanici jesu.

Nažalost, kako kaže, niko od njih, za sada, nije uspeo da se izbori za pravu istinu o uvećanim računima.

„Čuo sam da su mnogi građan dobili uvećane račune za struju, a i čitao sam o tome na portalima, ljudi su očajni, kad ih već niko ne ferma u EPS-u, bar da upozore druge građane. Moj plan je da danas podnesem prigovor u ekspozituri u Zemunu, onako kako i piše na računu, pa ćemo videti. Ni sa kim ne želim da se svađam, niti ikog optužujem za nešto, ali je očigledno greška u pitanju. Samo želim da ponovo ispitaju utrošak struje koji sam napravio u februaru i da mi dostave nov, izmenjen račun kako bih izvršio uplatu. To je to“, objašnjava on.

PROČITAJTE JOŠ:

Podsetimo, našoj redakciji javili su se brojni čitaoci koji su postali „žrtve“ „Elektroprivrede Srbije“.

Setimo se Nikole J. iz Beograda koji je dobio račun za januar u iznosu od 17.000 dinara, iako u stanu skoro da nije ni boravio, potom Naim Leo Beširi koji je dobio sedam puta veći rčaun od uobičajenog, a poseban slučaj bio je Milan S. kom je pre samo tri meseca stigao račun za struju od svega 468 dinara, na kom je pisalo da u decembru nije potrošio ni jedan kilovat.

Ipak, nedavno mu je stiglo duplo iznenađenje – dva računa od EPS-a i to u iznosu od ukupno 26.000 dinara, pa se postavlja pitanje kako to da je od prvobitnih 0 kilovata stigao do ovolike potrošnje.

A ako ste i vi u sličnoj situaciji kao i oštećeni građani o kojima smo pisali, pogledajte DETALJNO UPUTSTVO kako možete da reklamirate račun za struju.

BONUS VIDEO: Redovi u EPS-u ali ne zbog plaćanja – već pritužbi građana na visinu računa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare