Foto:Shutterstock

Uprkos korona krizi koja je bila pravi izazov za sve sektore u Srbiji, ali i za gotovo sve firme i građane, trenutno je aktuelno više subvencija koje finansira naša država ili je najavljeno da će se realizovati u bliskoj budućnosti. Neki od konkursa fokusirani su na Beograd i Novi Sad, ali ima i onih koji su dostupni svim građanima, a ovom prilikom izdvajamo nekoliko ključnih.

Sredstva za zamenu stolarije, izolacije i kotlova

Stolarija, prozori, prozor, zamena stolarije
Foto: Shutterstock

Konkursi za subvencije za zamenu stolarije, kotlova za grejanje i izolaciju počinju u avgustu, ali neće u svim gradovima biti istovremeno objavljeni, dok ih neki najavljuju već sredinom meseca. Važno je da će građani imati 21 dan da se prijave, podseća Biznis.rs.

Lokalne samouprave u julu su na konkursu odabrale najpovoljnije ponude firmi koje će sa građanima raditi na poslovima energetske sanacije. U toku je priprema oglasa za prijavu građana za subvencije, a moći će da konkurišu samo oni čiji su objekti legalizovani ili su bar započeli taj proces.

Prijava ima šest stavki. Prva je popunjavanje formulara koji se dobija u lokalnoj samoupravi (koji će biće dostupan i na sajtu lokalne samouprave i sajtu Ministarstva energetike), gde će se precizirati i željena subvencija – za stolariju, kotao ili izolaciju.

Drugi set dokumenata koji se prilažu su kopije lične karte svih članova domaćinstva, zatim kopija rešenja o porezu, kopija rešenja o legalizaciji i građevinskoj dozvoli ili potvrda da je objekat u procesu ozakonjenja, kao i kopija poslednjeg računa za struju (kako bi se utvrdilo da neko zaista živi na određenoj adresi). Poslednji, šesti, korak je i najvažniji – predračun/faktura od izvođača radova koji će da izvodi radove na energetskoj sanaciji.

Za one koji žive u zgradama, procedura za zamenu stolarije je ista, ali ako zamenjuju kotlove ili traže izolaciju zgrade potrebna su još dva papira – potvrda o registraciji skupštine stanara i saglasnost stambene zajednice. Građani plaćaju polovinu vrednosti radova, i to avansno izabranom izvođaču, a država i lokalna samouprava ostatak novca uplaćuju posle provere završenog posla.

Petina ili šestina vrednosti za bicikle

Foto: Shutterstock

Grad Beograd objavio je da traži udruženje koje će organizovati aktivnosti za dodelu subvencija građanima za kupovinu bicikala kao ekološki prihvatljivog transporta. Ukupna sredstava obezbeđena za sprovođenje ovog javnog konkursa iznose 10 miliona dinara. Od ovog iznosa, devet miliona dinara će se koristiti isključivo za podršku građanima za kupovinu bicikala, a milion dinara udruženje može da koristi za sopstvene troškove koji su mu potrebni da realizuje projekat.

Udruženja se na konkurs mogu prijaviti u roku od 15 dana od dana objavljivanja ovog javnog konkusa (konkurs je raspisan 2. avgusta). Do 30. novembra udruženje ima obavezu da organizuje projekat. Kako je ranije rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, uslov za dobijanje subvencije je da bicikl proizveden u Srbiji, da ima sertifikat Privredne komore Srbije da je domaća proizvodnja.

„Naši bicikli koštaju između 20.000 i 30.000 dinara i to znači da ćemo subvencionisati petinu ili šestinu vrednosti jednog dvotočkaša. Ovu subvenciju će moći da iskoristi oko 2.000 građana“, rekao je Vesić za TV Pink.

Na konkurs se mogu prijaviti sva udruženja, koja imaju sedište na teritoriji Beograda, i koja su osnovana u skladu sa Zakonom o udruženjima i upisana u registar nadležnog organa u Beogradu. Potrebno je i da udruženja, saglasno odredbama svog osnivačkog akta i statuta, ostvaruju ciljeve u oblasti zaštite životne sredine i promocije biciklizma.

Udruženje kojem se poveri realizacija projekta u obavezi je da pripremi i raspiše ‘Javni poziv’ fizičkim licima za podršku nabavke bicikla, sa opredeljenim pojedinačnim iznosom od 5.000 dinara. Rok za raspisivanje javnog poziva ne može biti duži od 20 dana od dana prenosa sredstava po ugovoru.

Može se prijaviti i više udruženja zajednički, sa jednom prijavom. Nakon sprovednog konkursa, sredstva će biti dodeljena za jedan projekat koji je ostvario najveći broj bodova. Kao kriterijumi za odabir projekta navedeni su: reference projekta, period realizacije projekta, zakonitost i efikasnost korišćenja sredstava.

Grad je propisao i podkriterijume za projekte sa maksimalnim brojem bodova. Tu spadaju kvalitetet projekta, dužina trajanja projekta, ispunjenost ugovornih obaveza prema korisniku sredstava budžeta kojim se podsticao projekat koji realizuje udruženje – prethodno iskustvo udruženja.

Novi Sad već je sproveo ovu akciju i objavio rang listu Novosađana kojima je odobrena ova subvencija. Konkurs je bio otvoren od 25. juna, a 702 stanovnika ovog grada dobilo je priliku da dobije podsticaj od najviše 10.000 dinara za ovo ekološko prevozno sredstvo. U ovu svrhu najveće mesto Vojvodine izdvojilo je više od sedam miliona dinara.

Javni poziv za dodelu subvencija objavila je Novosadska biciklistička inicijativa, koja je za ovaj posao izabrana na konkursu Gradske uprave za zaštitu životne sredine. Ovaj grad i Niš bili su prvi koji su u Srbiji obezbedili subvencije za kupovinu bicikala kao način da se smanji zagađenje vazduha, a ubrzo im se priključio i Beograd.

Kuće na selu

Mladi bračni parovi, samohrani roditelji i mladi poljoprivrednici moći će od države da dobiju do 1,2 miliona dinara za kupovinu kuće na selu sa okućnicom, istaknuto je u Programu sredstava za kupovinu seoske kuće koji je donela Vlada Srbije. Konkurs će biti raspisan po objavi uredbe u Službenom glasniku.

Kuća sa okućnicom mora da košta do 1,2 miliona dinara (10.206 evra), a država će pokriti sve troškove kupovine, ali ne i renoviranja i uređenja. Za realizaciju programa iz budžeta je izdvojeno 500 miliona dinara, što znači da bi u okviru programa najviše 333 seoske kuće mogle da dobiju svoje nove vlasnike. Više detalja o samom konkursu možete naći na ovom linku.

Polovina sredstava za solarne panele

„Početkom septembra biće raspisan Javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele, a do kraja godine drugi poziv za zamenu stolarije“, najavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Kada je reč o Javnom pozivu za subvenciju zamene stolarije, prema rečima ministarke, očekuje se da sve lokalne samouprave najpre završe svoj deo posla za prvi poziv.

„Nisu sve lokalne samouprave raspisale javni poziv za kompanije. Čekamo i da se formiraju komisije i da sredinom avgusta budu raspisani pozivi ka građanima. Drugi poziv za subvencije za zamenu stolarije će biti u decembru, i pozivam sve gradove i opštine da se na njega prijave“, naglasila je ona.

Konkurs za zamenu liftova

Foto:Privatna arhiva

Grad Beograd pokrenuće konkurs za sufinansiranje zamene liftova, što znači da će skupštinama stanara biti ponuđen određeni broj proizvođača liftova, kako bi mogli da izaberu s kim će sklopiti ugovor, a Grad će, kako je najavljeno, učestvovati sa 10 odsto subvencije od ugovorene vrednosti lifta.

Umesto na pet godina, koliko su do sada stambene zajednice imale rok da otplate novi lift u svojoj zgradi, od oktobra se taj period, kako je istaknuto, produžuje na čak deset godina. U tu svrhu Grad će izdvojiti sto miliona dinara, dok će ukupna vrednost programa biti milijardu dinara, a građani će liftove moći da otplaćuju putem Infostana.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, u prestonici ima nešto više od 13.500 liftova, a JP Gradsko stambeno održavalo je polovinu. Prosečna starost liftova u prestonici je oko 40 godina, a njima se dnevno preveze više ljudi nego javnim prevozom.

Subvencije za električna i hibridna vozila

Izdvojeno je 120 miliona dinara za subvencionisanu kupovinu električnih vozila, kao i hibrida koji istovremeno imaju mogućnost kretanja pomoću klasičnog motora sa unutrašnjim sagorevanjem (SUS) i električnog pogona. Rok za prijavu je 1. novembar, a sredstva za ovu godinu dodeljuju se za kupovinu jednog vozila.

Subvencije se kreću od 250 evra za mopede i lake tricikle, do 5.000 evra za isključivo električna vozila (putnička vozila sa najviše devet sedišta i lako teretno vozilo od maksimum 3,5 tona). Za motocikle i teške četvorocikle kupci od države mogu dobiti 500 evra, a za hibridna vozila je predviđeno od 2.500 do 3.500 evra (za putničko vozilo sa najviše devet sedišta i srednje teretno vozilo mase između 3,5 i 12 tona). Tačan iznos subvencije u ovoj kategoriji zavisi od toga da li vozilo emituje do 100g/km ugljen-dioksida ili do 50g/km tog gasa.

Osim pomenutih subvencija, dostupno je i više subvencija u poljoprivredi, zatim za preduzetnike, snimanje filmova u Novom Sadu, vaučeri za odmor u Srbiji, ali i subvencije za strane turiste, i mnoge druge.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar