Foto:Shutterstock

Sa prvim lepšim danima, toplijim i svetlijim, kada sunčeva svetlost odagna zimsko sivilo raste i naša potreba da oplemenjujemo prostor oko sebe. Prvo što bi trebalo da se uradi je godišnje krečenje zidova, stana ili kuće u kojoj živimo. Higijenski aspekt ovog, često velikog i zamornog posla je sveprisutan – očistiti i dezinfikovati zidove je neophodno u cilju očuvanja zdravlja. Ali nije zanemariv ni uticaj boja na naše raspoloženje, pa bi vredelo razmisliti koje boje odgovaraju prostorijama u našem domu. Takođe, treba da se informišemo koje i kakve boje se mogu kupiti na našem tržištu i naravno – gde ih kupiti.

Bilo da smo odlučili da bojimo zidove, drvenariju, nameštaj, podove i slično, ona tanka čvrsta prevlaka koja ostaje na drvenoj, staklenoj, mineralnoj, plastičnoj ili metalnoj podlozi je krajnji naš cilj. Ona treba da svojim svojstvima pre svega zaštiti podlogu na koju se nanosi od štetnih uticaja okruženja. I nimalo zanemarivo, treba da svojim osobinama naglasi lepotu predmeta koje štiti.

Specijalizovane prodavnice u kojima kupujemo sav potreban materijal kada je bojenje u pitanju su farbare. U velikom broju postoje u našem neposrednom okruženju – od veleprodaje do malih, privatnih farbara koje su odlično snabdevene. Njihov asortiman je po pravilu veoma veliki i pre nego što pođete u kupovinu, napišite spisak svega što vam je potrebno. U suprotnom naći ćete se sigurno u situaciji u kojoj ćete kupiti nešto što niste planirali.

Sve one smese materijala bilo da su u tečnom ili praškastom obliku ili u vidu paste a nanose se na podlogu u tankom sloju zovu se zajedničkim imenom boje i lakovi. Njihovi osnovni sastojci su veziva, pigmenti, punila, rastvarači i razni dodaci.

Smesa koja ne sadrži pigment ni punila je lak, jer je njegov premaz bezbojan i providan. Smesa koja sadrži pigmente, bele, crne ili obojene, a uglavnom ima u sebi i punila je boja. Sjajna boja koja se nanosi na samom kraju postupka zove se lak-boja. Glazura je poluprovidna, ima malo pigmenta u sebi i na taj način boji drvenu podlogu, ali dozvoljava da se struktura podloge jasno vidi.

Najvažniji sastojak svih boja i lakova su veziva. Ukoliko su kvalitetna, dobro povezuju sve sastojke među sobom ali i sa podlogom.

Rastvarači su tečnosti koje rastvaraju veziva i koriste se za postizanje željene viskoznosti u primeni i proizvodnji boja i lakova. Ove tečnosti su lako isparljive i zapaljive, opasne i po zdravlje i po okolinu, pa se pokušava da se njihova upotreba izbegne ukoliko je to moguće ili bar ograniči.

Pod dodacima koji se kupuju u farbarama podrazumevaju se materiji koji se dodaju bojama i lakovima, da bi se neka njihova svojstva poboljšala. U dodatke spadaju razne vrste omekšivača, sredstva koja sprečavaju taloženje i sredstva za kvašenje.

U svim farbarama, naročito onim malo bolje snabdevenim, lako ćete pronaći sav potreban alat i pribor koji vam je neophodan.

Pripremiti podlogu za bojenje neophodno je uraditi ukoliko ne želite da se naneti premaz oljušti ili ne prione dobro. Samo nanošenje vrši se četkama, valjcima ili nekim drugim tehnikama koje zahtevaju specijalani alat koji je dostupan u većini farbara.

Podove i nameštaj potrebno je zaštiti pre nego što pristupite bojenju, pa se zaštitne folije svih debljina i dimenzija nalaze u asortimanu svake farbare.

Treba da se boji plafon a visoko je? Merdevine u nekoliko različitih visina su takođe jedan od asortimana u farbarama. Neke farbare nude i boje koje se ređe koriste, kao na primer boje za staklo ili tkanine.

U nekim domaćinstvima još uvek vredne domaćice vole da koriste emajlirano posuđe. Takvo posuđe, ako se emajlirana glazura ošteti, više nije zdravo za pripremu hrane. Ali, ne mora da se baci. Svaka farbara ima emajl–pastu koja će jednostavnim nanošenjem spasti vaše omiljeno emajlirano posuđe.

Veliki izbor lepila takođe se može naći na stanju svake bolje snabdevene farbare. Od onih školskih, u tubi ili stiku, do profesionalnih u kantama. Od onih za papir, drvo ili plastiku do onih za podne obloge.
Tapete su ponekad pravo rešenje za maskiranje nedostataka na zidu, mada ih pravi ljubitelji traže i kada to nije slučaj. U farbarama se nalaze u ponudi, samolepive ili ne, u bojama, dezenima ili kao foto tapete koje će potpuno promeniti prostoriju u koju ih postavite.

Nabrojani artikli samo su deo asortimana koje vam nude dobro snabdevene prodavnice boje, lakova i premaza. Potrebno vam je još informacija? Mirandre.com je tu za vas. Posetom sajtu saznaćete gde se nalaze veliki distributivni centri ili male prodavnice u komšiluku. Videćete ponude proizvoda koji su vam potrebni ili nisu, ali biste voleli da ih posedujete, brojevi telefona, e-mail adrese. Takođe, tu su i specifikacije proizvoda kao nezaobilazne stavke, koje bi bilo da dobro da pročitate. Ako vam treba savet ili pomoć, korisnička podrška je svakako tu za vas. Sajt mirandre.com je najlakši put do zadovoljstva kupaca.