Dok Francuska gori zbog prvomajskih protesta nezadovoljnih radnika, Srbija se dimi od prvomajskog roštilja i uranka.

U Srbiji danas vlada više nego ležerna prvomjska atmosfera, a u Francuskoj sve tutnji od protesta. Kao nebo i zemlja piknik i roštiljanje na Adi ciganliji i masovne demonstracije u Parizu.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs
Foto: Adrien Fillon / AFP / Profimedia

Predsednik Francuske Emanuel Makron suočava se danas, na Praznik rada, sa protestima širom zemlje. Sindikati se nadaju da će više od milion ljudi marširati gradovima Francuske, preneo je Rojters. Za to vreme u Srbiji muzika sa izletišta i miris roštilja. Ada ciganlija bila je danas krcata.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Istini za volju, i srpski sindikati su se oglasili, ali tek tužnim prisećanjem na neka davna vremena, kada je borba za radnička prava imala cilj i svrhu.

Naime, savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) održao je Prvomajski protest u centru Beogradu, sa kog je zatraženo poštovanje radnika i njihovog rada. Skup je organizovan ispred Doma omladine, na mestu na kom je 1893. godine, kod tadašnje kafane Radnička kasina, prvi put u Srbiji obeležen Međunarodni praznik rada. Izveden je i performans u kom je prikazano kako je policija 1893. godine nasilno razbila prvo radničko okupljanje u Beogradu povodom Međunarodnog praznika rada.

Foto: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/bs

Kao da nam je sve potaman, kao da bolje živimo od Francuza.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare