Nikola Dašić i Gerhard Šreder, Kragujevac
Nikola Dašić i Gerhard Šreder Foto: N1/Milan Nikić

Vlasnik švajcarske kompanije "Štadler" Peter Špuler izjavio je da vidi mogućnosti za partnerstvo sa kompanijom "MIND" u Kragujevcu, najpre u proizvodnji komponenata, ali i kompletnih vozova. On je posle današnjeg obilaska kompanije "MIND" rekao novinarima da je "pod jakim utiscima" o mogućnostima koje pruža ta kompanija.

Špuler je naveo da je to treće preduzeće sa kojim „Štadler“ ima ugovore za Srbiju, kao i da je najpre ugovoren 21 voz, a zatim deset dabl deker vozova, a sada još 18 vozova.

Stadler rail
Štedler voz illustracija Foto: EPA/Jan Woitas

„Raduje me mogućnost da se ovde proizvode delovi za šinska vozila. Za sada je dogovoreno da se formira jedan tim koji će da radi na daljem razvijanju tog projekta“, naveo je Špuler.

On se zahvalio predsedniku i upravi srpskih železnica i izrazio nadu da će u budućnosti doći do dalje saradnje.

U delegaciji koja je danas posetila „MIND“ park bio je i bivši kancelar Nemačke Grehard Šreder koji je, kako je rekao novinarima, savetnik i lični prijatelj vlasnika Štadlera.

Izvršni direktor „Mind grupe“ Darko Đorić rekao je da je današnja poseta predstavnika „Štadlera“ bila konstruktivna i da je dogovoreno formiranje timova za saradnju „Štadlera“, kompanije „AMM manufacturing“ i „MIND“ parka.

„Ovo je bio prvi sastanak i upoznavanje sa vlasnicima i sa vizijom i sa strategijom razvoja obe kompanije, ali sam siguran da ćemo naći zajednički jezik i da ćemo u budućnosti nastaviti saradnju“, rekao je Đorić.

On je precizirao da se u poslednjih 20 godina Kragujevcu proizvode delovi i komponente za šinska vozila i manje više u svakom vozu u Evropi je ugradjen neki deo iz Kragujevca.

„Mi smo posredno kroz kompaniju Hitači ABB proizvodili već delove za Štadler, ali nikada nismo imali direktan kontakt“, kazao je on.

Đorić je naveo da je „Štadler“ pobedio na tenderu za isporuku 18 vozova „Železnicama Srbije“ i ti vozovi treba da se isporučuju u narednom periodu.

„Svakako ćemo mi proizvesti neke komponente za te vozove i to je početak direktnog kontakta, formiraćemo radne timove koji će raditi na unapređenju i proširenju te saradnje“, rekao je Đorić i izrazio uverenje da će „Štadler“ započeti svoju proizvodnju u Kragujevcu.

Đorić je rekao da je u okviru „MIND“ parka za oko tri godine izgrađeno oko 60.000 kvadrata proizvodnog i poslovnog prostora i da na toj lokaciji sada ima oko 2.000 radnika.

Prema njegovim rečima, do sada je u kompaniji „Simens“ u „MIND“ parku proizvedeno oko 150 tramvaja koji već voze ulicama Bremena, Minhena, Nirnberga.

„Naša kompanija AMM manufacturing koja posluje u MIND parku već isporučuje delove karoserije za vodeće svetske proizvodjače u industriji šinskih vozila“, rekao je Đorić.

On je rekao da krajem januara potpisan ugovor sa „Škoda elektrik“ koja će u fabrici u Kragujevcu proizvoditi trakcione motore koji se ugrađuju u pogone šinska vozila.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je ocenio da je današnja poseta delegacije „Štadlera“ govori da je Kragujevac postao ozbiljna investiciona destinacija i da se Kragujevac nalazi „pod ozbiljnim pritiskom investitora sa svih strana“.

BONUS VIDEO:  Brze pruge

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare