Sumarac
Foto: Nova.rs, Dragoslav Šumarac

Više je razloga zbog kojih je poskupeo građevinski materijal. Posle korone, SAD i Kina su napravili investicioni bum i najviše uložili u građevinsku industriju. Ekonomisti smatraju da ako ide dobro građevinarstvu i auto-industriji biće dobro i drugima. Drugi razlog je poskupljenje nafte - u januaru je barel bio 60 dolara, sada već 75 dolara, a mnogi materijali poput bitumena, komponenti za izolacione materijale su na bazi nafte. Poskupelo je i gorivo pa je skuplji i prevoz materijala, kaže za N1 Dragoslav Šumarac, profesor Građevinskog fakulteta u Beogradu, dodajući da je sve to dovelo da poskupljenja kvadrata za najmanje 100 evra u svim gradovima.

Poskupljenje je, navodi Šumarac, krenulo sa početkom građevinske sezone u Srbiji – sredinom marta, početkom aprila.

Cene, kaže, neće padati.

„Moramo da sačekamo zimu kad bude mrtva sezona što se tiče građevinarstva kod nas. Zbog korone i mnoge naše fabrike nisu radile u punom kapacitetu. Nemamo dovoljno zaliha – iscrpljene su. Cene diktira ponuda i tražnja. Ovaj trend će se nastaviti dok traje građevisna sezona i daj bože da nemamo ovaj problem i iduće godine“, ističe Šumarac.

On navodi primer svog kolege koji je kupio stan u unutrašnjosti i kvadrat platio 820 evra, umesto 720 evra koliko je bio.

„Investitor je gradio još jednu zgradu pored i sad je sklopio ugovor na 820 evra. Jer, armatura je poskupela sa 80, 90 dinara po kilogramu na 150 dinara, što je preko 80 odsto. OSB ploče, koje se stavljaju na krovove ispod crepa su poskupele 100 odsto. Stiropor je enormno poskupeo… Investitori koji su sklopili fiksne ugovore gde ne mogu da menjaju ugovorene cene zapašće u velike probleme“, ocenio je Šumarac.

Poskupljenje se, ističe, u Srbiji uvek prevali na građanstvo i na krajnje korisnike.

„Kad se skupljem građevinskom materijalu doda i činjenica da je teško naći dobre majstore – kod nas su na primer svi dobri tesari i armirači otišli da rade u Zapadnoj Evropi, što će dovesti do daljeg rasta cena“, ocenio je Šumarac.

Evro je, ukazuje, dosta depresiran prema dinaru, pa je njeg savet da se jeftinija roba traži iz uvoza.

„Imamo kompozitnu armaturu koja je 30 do 40 odsto jeftinija od gvožđa, odnosno čelika. Državni organi moraju da nađu način da daju ateste za nove materijale. Sada je u krizi vreme da se dođe do novih maerijala koji su istog kvaliteta ili bolji od postojećih, a koji su jeftiniji i kod nas i u svetu“, rekao je Šumarac.

Na pitanje – da li građani koji žele da kupe stan to treba da učine sada ili da čekaju neki povoljniji trenutak, Šumarac ponavlja da smatra da cene sigurno neće padati.

„Do smirivanja može da dođe na kraju građevinske sezone, ako nas zaobiđe epidemija sa delta sojem koronavirusa. Mi imamo cementare, ciglane, koje mogu da nastave proizvodnju kao što su i počele. Tako će se stvoriti zalihe i cene se stabilizovati bar na sadašnjem nivou“, naveo je Dragoslav Šumarac.

BONUS VIDEO: Bublik – kružne zgrade u Rusiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar