Foto: TANJUG/Vlada Srbije/Slobodan Miljević/

Vlada Srbije usvojila je Strategiju industrijske politike od 2021. do 2030. godine, koja sadrži reformske korake u oblasti industrijskog razvoja, a čiji je cilj podizanje konkurentnosti domaće industrije.

Primenom ove strategije, kako se navodi u vladinom saopštenju, podići će se tehnološki nivo industrije i njena transformacija u pravcu digitalizacije i automatizacije, povećati doprinos naučno-istraživačkih i inovatiovnih rešenja, kao i ukupni obim investicija u industriju.

Na sednici je usvojena i Strategija unapređenja položaja osoba sa invaliditetom za preiod od 2020. do 2024. godine.Cilj ovih mera je poboljšanje položaj osoba sa invaliditetom i njihovo učešće u društvu putem uklanjanja prepreka u oblasti pristupačnosti, zapošljavanja, obrazovanja i obuke, socijalne zaštite i zdravstva.

Vlada je usvojila i uredbu o uslovima i načinu dodele sredstava za podsticanje organizovanog turističkog prometa stranih turista, kako bi se povećao devizni priliv i Srbija pozicionirala kao primamljiva turistička destinacija, a istovremeno domaće agencije dobile status glavnih organizatora putovanja za zemlje regiona. Za primenu ove uredbe biće odvojeno osam miliona dinara, a cilj je da se stimuliše boravak stranih turista i poveća prosečan broj noćenja.

Usvojen je i program korišćenja sredstava Budžetskog fonda za finansiranje aktivnosti i mera unapređenja i razvoja oblasti elektronskih komunikacija i informacionog društva u 2020. godini.
Tim programom predviđena je izgradnja širokopojasne komunikacione infrastrukture u tzv. belim zonama, kako bi se podsticajima države omogućilo povezivanje na internet najmanje 600 škola, odnosno javnih ustanova i organa lokalne samouprave i približno 90.000 domaćinstava.

Za unapređenje inovacionog preduzetništva među ženama kroz program podrške Vlada Srbije je za ovu godinu obezbedila ukupno sto miliona dinara.