Foto:Shutterstock

Građane Srbije uskoro čeka zamena postojećih brojila novim, pametnim. To će, kako je najavila ministarka energetike Dubravka Đedović, omogućiti predlozi zakona koji bi uskoro trebalo da se nađu pred poslanicima. Da bismo dobili pametne strujomere, zadužićemo se 80 miliona evra, a glavna prednost biće to što će obračun utrošene energije biti precizniji, a tačan uvid u svoju potoršnju imaće i građani i to u realnom vremenu.

Elektrodistribucija Srbije zadužiće se 40 miliona evra kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za finansiranje prve faze Projekta za pametna brojila. Za obaveze Elektrodistribucije kod banke garantovaće država Srbija.

U drugoj fazi, zadužićemo se još 40 miliona evra, objavila je ranije Nova Ekonomija.

Kako su za Nova. rs potvrdili iz Ministarstva energetike, realizacija projekta trebalo bi da počne krajem ove ili početkom sledeće godije.

„Početak realizacije projekta je planiran krajem ove ili početkom naredne godine. Reč je o velikom projektu koji se odnosi na celu zemlju i sprovodiće se u fazama, s obzirom na broj korisnika koji treba da dobiju novo, „pametno“ brojilo. Za prvu fazu projekta država je obezbedila sredstva, dok su za naredne faze u toku pregovori sa medjunarodnim finansijskim institucijama. Građani neće snositi troškove zamene“, navodi se u odgovoru.

Nova brojila će pomoći da se smanje gubici u mreži, spreči neovlašćeno trošenje električne energije ili krađa, omogući daljinsko očitavanje potrošnje, ali i isključivanje potrošača, kao i praćenje potrošnje u realnom vremenu.

„To je izuzetno važno za smanjenje tehničkih gubitaka i zbog neovlašćenog preuzimanja električne energije. Potpisali smo ugovor vredan 140 miliona evra za automatizaciju za naše srednje naponske distributivne mreže čime će se smanjiti broj ispada i vreme trajanja prekida, ali i smanjiti troškovi održavanja mreže“, najavila je juče Dubravka Đedović, ministarka energetike.

Šta to znači u praksi

Energetski stručnjak Miloš Zdravković, u izjavi za Novu kaže da će, ukoliko se sve sporvede kako treba, pametna brojila omogućiti da praktično svi potrošači plaćaju električnu energiju.

milos zdravkovic
Miloš Zdravković Foto:Medija centar Beograd

„Na daljinu će moći da isključe onog ko ne bude plaćao. To je dobro. Pomoću toga će sutra i svako domaćinstvo lakše moći da se bavi obnovljivim izvorima energije“, kaže Zdravković navodeći da je akcenat na tome da se prati potrošnja struje.

Ovo će olakšati i smanjiti troškove kada je reč o tome da će sada biit daljinskog očitavanja struje, pa neće biti potrebe da neko odlazi i lično očitava, kao što je to do sada bio slučaj.

„Trebalo bi da ne bude potrebe za time i angažovanjem ćerki firmi koje su ubirale kajmak od toga“, navodi sagovornik Nove.

Građanima neće moći da se manipuliše.

„U nekim seoskim sredinama, ne očitaju brojilo po tri meseca. Građani će imati uvid u svoju potrošnju“, kaže Zdravković.

PROČITAJTE JOŠ

Kada je reč o tehničkim detaljima, samo postavljanje pametnih brojila ne bi trebalo da traje dugo.

Kako su ranije isktakli energetski stručnjaci, očekuje se da će kompletna infrastruktura sa pametnim brojilima biti postavljena u narednih 5-6 godina.

Kako izgleda pametno brojilo

Foto:shutterstock by Skart1976

Pametno brojilo izgleda veoma slično kao i ono koje sada koristimo.

Mogu se razlikovati u odnosu na proizvođača.

Niš prvi na listi gradova u kojim će osvanuti pametna brojila

Niš je među tri grada u Srbiji koji će, prema ranijim najavama iz Vlade, do 2027. godine dobiti pametna brojila za merenje potrošnje struje.

Ističu da će time biti smanjeni novčani gubici u distributivnoj mreži, ali i omogućeno kvalitetnije napajanje električnom energijom, lakše identifikovanje oštećenja i smanjenje ugljen-dioksida.

Osim Nišlija, nova brojila će dobiti i građani Kraljeva i Čačka, saopšteno je ranije iz Vlade.

***

BONUS VIDEO: Vučić: Ne odvrćem sijalice da bih uštedeo na računu za struju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar