Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Shutterstock/Vladislav Mitić/EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

O popustu za električnu energiju od oktobra prošle godine, građani su bili i te kako obavešteni, posebno jer je vlast na sva usta govorila o toj povlastici za građane, ali i načinu da se što manje struje potroši. Nakon serije dizanja panike oko toga da li će biti dovoljno struje za zimu, vlast je odluku o popustu donela isključivo za period grejne sezone - od oktobra do aprila. O tome građane niko nije tako podrobno i detaljno obavestio. Naime, račun za mart mesec bio je poslednji za koji su građani mogli da dobiju popust ukoliko električnu energiju uštede, a već od maja računi za struju su dodatno uvećani.

Tokom zime građani su bili bombardovani vešću da će ako uštede električnu energiju moći i da ostvare popust od 15 do 30 odsto. Nismo primetili da su nas tako zdušno informisali kada je, sa krajem grejne sezone, taj popust prestao da važi. Treba podsetiti da nam sa vrelim danima tokom leta sledi i novi talas potrošnje struje,  kada svi budemo posegnuli za klima uređajima.

Štednja

Vlada Srbije u septembru prošle godine dala je preporuku Javnom preduzeću „Elektroprivreda Srbije“ (EPS) da od oktobra, pa sve do aprila naredne godine, domaćinstvima koja uštede struju, obračuna popuste od 15 do 30 odsto.

Pravo na popust od 15 odsto mogla su da ostvare domaćinstva koja umanje potrošnju struje za pet do 20 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, dok su pravo na popust od 20 odsto imala domaćinstva koja potrošnju umanje za 20 do 30 odsto.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Shutterstock

Cena struje prethodno je za 6,5 odsto uvećana u septembru 2022. godine, mesec dana pre nego što su građani imali mogućnost da uštedom struje plate znatno manje račune.

Novo poskupljenja dočekalo nas je već u januaru, kada je cena struje uvećana za osam odsto, računi su za osam posto poskupeli i u maju ove godine, ali to nije sve. Sudeći prema planu i dogovoru sa MMF-om, nova poskupljenja čekaju nas u novembru ove i maju naredne godine.

Bonus video – Bumbić: Kako će se poskupljenje struje odraziti na standard građana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare