Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK, Shutterstock

Direktorka Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard izjavila je danas da su pritisci na cene "snažni" i istakla da će ECB podići kamatne stope dovoljno da smanji inflaciju i da će ih zadržati "koliko god bude potrebno".

„Naše buduće odluke će osigurati da referentne kamatne stope budu dovedene na nivoe koji su dovoljno restriktivni da bi se postigao blagovremeni povratak inflacije na naš srednjoročni cilj od dva odsto. Kamate će se zadržati na tim nivoima onoliko dugo koliko je potrebno“, rekla je Lagard.

Kako navodi AP, Lagard je istakla da inflacija predstavlja najveći teret za obične ljude, posebno one koji imaju niska primanja i veći deo svojih prihoda troše na hranu i energiju.

Visoka inflacija, posebno u segmentu hrane i energije, usporila je evropsku ekonomiju jer su potrošači prinuđeni da izdvajaju više novca za potrepštine, a ostaje im manje da troše na druge stvari.

Agencija dodaje da je inflacija u maju opala za skoro pun procentni poen, na 6,1 odsto.

PROČITAJTE JOŠ

Lagardova je priznala da više kamatne stope povećavaju troškove zaduživanja i smanjuju obim bankarskih kredita.

ECB je povećavala kamatne stope najbržim tempom u svojoj istoriji od jula 2022. godine, nakon što je inflacija dostigla rekordne visine.

BONUS VIDEO Fiksna ili promenljiva kamatna stopa za kredit: Šta je pametnije?