Foto: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/ bs

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović izjavio je danas da je Fond za razvoj kroz program finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima izazvanim pandemijom koronavirusa odobrio nešto manje od milijardu dinara.

„Samo u prvoj nedelji, na dve sednici Upravnog odbora Fonda za razvoj, od 24 milijarde dinara opredeljenih u ove svrhe odobreno je već skoro milijardu dinara“, rekao je Stevanović za RTS.

Prema njegovim rečima, na prvoj sednici odobreno je 25, a na drugoj 39 kredita.

On je istakao i da očekuje da taj broj u narednoj nedelji bude udvostručen, jer je stiglo mnogo zahteva.

Stevanovoć je apelovao na privrednike i potencijalne korisnike da povedu računa o uređenosti dokumentacije koju podnose i kojom apliciraju kod Fonda za razvoj, kako bi što pre došli do novca.

Kako kaže, kod 60 odsto zahteva dokumentacija je nepotpuna što otežava proces odobravanja kredita.

Stevanović je podsetio da je administracija i procedura svedena na minimum i da se sve radi elektronski.

On je istakao i da su na prvoj sednici odbijena tri, a na drugoj 11 zahteva privrednih subjekata jer nisu ispunjavali uslove, u skladu sa kriterijumima koji su definisani programom.

Stevanović je rekao da veruje da će najveći deo novca biti potrošen do 20. decembra, kao i da su za program najviše zainteresovana mikro, zatim mala, a onda i srednja preduzeća.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare