Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/Promo

Poštanska štedionica pripojila je MTS banku, a na taj način Telekom Srbija kao jedini akcionar MTS banke postao je vlasnik 10 odsto akcija Poštanske štedionice. Ovu bankarsku fuziju je odobrila Komisija za zaštitu konkurencije, a Nova.rs donosi detalje ugovor o pripajanju iz februara.

Kako se navodi u pomenutom dokumentu MTS banka se pripaja Poštanskoj štedionici na osnovu zaključka Vlade Srbije iz decembra 2019. godine.

Utvrđuje se da je vrednost kapitala MTS banke koja se prenosi na Poštansku štedionicu 2.361.670.868,00 dinara,  što je oko 20 miliona evra.

Foto:Privatna arhiva

Međutim, u ugovoru stoji da će taj svoj kapital biti povećan u toku promene emitovanjem akcija i to tako što će jedini akcionar MTS banke,  Telekom Srbija Beograd uneti nenovčani ulog u iznosu od 1.143.158 977,00 RSD, što je više od 9,5 milliona evra.

Nakon ovog povećanja.kapital MTS banke trebalo bi da iznosi 3.504 829.845, 00 dinara, što ne nešto malo manje od 30 miliona evra.

Telekom Srbija će kao jedini akcionar MTS banke ovim pripajanjem postati novi akcionar Poštanske štedionice i to sa 10 odsto akcija.

Foto:Privatna arhiva

Posle tih promena, u Poštanskoj štedionici Republika Srbija je vlasnik  71,05 odsto akcija, JP Pošta Srbije 17,94 odsto, Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje 0.90 odsto i Fond za razvoj 0.03 odsto.

MTS prenosi na Poštansku štedionicu i svoje nepokretnosti i to hotel odmaralište apartmanskog tipa „Brzeće“ površine oko 240 kvadrata u istoimenom mestu. u, Mramorska ulici 63, dva jednosobna stana od površine po 31 kvadrat u apartmanskom naselju u istom mestu, kao i poslovni prostor od  36 kvadrata u poslovnoj zgradi Lider u Kraljevu.

Foto:Privatna arhiva

Iz osnovnog ugovora ne može da se vidi precizan podatak koliko zaposlenih u MTS banci će preuzeti Poštanska štedionica, jer je spisak zaposlenih naveden u posebnom prilogu ugovora.

Ono što se može videti iz osnovnog ugovora je da će prenos ugovorazaposlenih važiti samo za one zaposlene koji budu u tom statusu na dan registracije statusne promene kod Agencije za privredne registre.

Poštanska štedionca se obavezuje da će pisanim putem najkasnije 35 dana pre registracije statusne promene obavestiti svoje zaposlene o prenosu ugovora o radu i da će pre registracije promene kod AgenciJe za privredne registre otkazati ugovore o radu zaposlenima koji su odbili prenos ugovora o radu ili se nisu u predloženom roku izjasnili o prenosu ugovora o radu.

Kada su u pitanju prava zaposlenih koji pređu iz MTS banke u Poštansku štedionicu, ova banka se obavezuje da će poštovati prava i uslove rada koje su imali u MTS banci najmanje godinu dana,  osim ako pre isteka tog roka istekne vreme na koje je zaključen kolektivni ugovor

Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je ovo pripanjenje,

Komisija ukazuje da, prema podacima Narodne banke Srbije,  iz novembrta 2020. godine,  saopšila da je tržišni udeo Poštanske štedionice na tržištu  oko 5,90 odsto,  pri čemu je MTS banka u istom periodu i prema istom kriterijumu imala tržišni udeo od oko 0,3 odsto.

Zajednički tržišni udeo podnosilaca prijave u trećem kvartalu 2020. godine na tržištu pružanja svih bankarskih usluga u Srbiji iznosio je oko 6,2 odsto.

„Najveći konkurenti učesnika u koncentraciji prema istom kriterijumu na tržištu pružanja svih bankarskih usluga u Srbiji u posmatranom periodu bili su Banka Inteza sa tržišnim udelom od 15,24 odsto, Unikredit banka sa tržišnim udelom od 11,38 odsto i Komercijalna banka sa tržišnim udelom od 10,19 odsto“, navodi se u rešenju Komisije.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare