Foto: Shutterstock

Iz godine u godinu raste ponuda stanova na dan u većim gradovima u Srbiji, pre svih Beogradu, gde je najčešći raspon cena od 30 do 50 evra dnevno. Ponuda stanova na dan na nekoliko svetski poznatih sajtova, ali i jednom domaćem, ide od 20 do čak 200 evra na dan, s tim što je ubedljivo najviše onih jednosobnih ili dvosobnih stanova čija cena varira od 30 do 50 evra u zavisnosti od toga koliko je lepo uređen stan i na kojoj je lokaciji.

Cene su u tom rasponu i u Novom Sadu, s tim što je na primer nešto malo manji izbor, dok su u Nišu nešto jeftiniji stanovi, mogu da se nađu i za 17 ili 19 evra na dan i to na Bukingu. Naravno, što je manji grad manja je i ponuda stanova.

Na sajtu Airbnb, na primer, ima više od 400 stanova u ponudi samo u Beogradu, cene su im od 30 evra za dan do 160 i više, za kuću na reci, na primer. Na Bukingu je standardno najveća ponuda hotelskog smeštaja, ali i tamo po koji apartman u Beogradu može da se nađe i za manje od 40 evra. Najveća ponuda stanova na dan je možda na lokalnoj verziji Bukinga sajtu Apartmani u Beogradu, na kom je više od 1.100 stanova u ponudi.

Ovaj sajt u ponudi trenutno ima 400 stanova samo u rasponu cene od 20 do 50 evra, a kako za Danas kažu sa ovog sajta svake godine od 2013. naovamo za 10 do 15 odsto raste potražnja.

„Najtraženiji su stanovi na dan koji su veličine do 50 kvadratnih metara, najviše zbog cene tih apartmana koja se zavisno od lokacije i opremljenosti kreće od 30 do 50 evra na dan“, kaže za Danas Darko Damnjanović sa sajta Apartmani u Beogradu i dodaje da je tokom korone došlo do smanjenja ponude apartmana na dan jer su vlasnici odlučili da je tada bolja opcija da se izdaju stanovi na duži period, mesečno.

U poslednjih godinu dana ponuda stanova na dan se, kako kaže, povećala za oko 200 novih stanova samo na njihovom sajtu.

„Potražnja stanova najveća na Novom Beogradu gde su cene veće od 40 evra dnevno. Zatim je tu centar grada gde su stanovi jeftiniji nego na Novom Beogradu i moguće je iznajmiti stan već od 30 evra dnevno. Standardno tražena lokacija je Vračar“, ističe on.

Agentkinja za nekretnine Aleksandra Kon kaže za Danas da je sve više stanova koji se izdaju na dan.

„Ima ljudi koji ne žele problem i ne žele da rade mnogo i spremni su da stan izdaju za 200 ili 300 evra, da neko drugi plaća račune i oni dobiju taj novac za kiriju, ali oni koji su poduzetni moraju da budu radni, da menjaju posteljinu, čiste ili nekoga da angažuju, i tu je veća zarada“, kaže Kon.

Opširnije pročitajte na portalu Danas.

BONUS VIDEO Cene montažnih kuća u Srbiji eksplodirale

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare