Foto:Shutterstock

Zaduživanje je, posle decenije povoljnih kredita, postalo skupo. Kamatne stope i dalje rastu. Nikola Stakić, profesor Poslovnog fakulteta u Beogradu na katedri za Finansije i bankarstvo univerzteta Singidunum kaže da će sledeća godina biti - veoma izazovna.

„Prema nekim proračunima, do kraja sledeće godine treba da vratimo bezmalo tri milijarde evra. Kada to poredimo sa nekim prethodnim godinama, to je dva ili tri puta više, što će biti veoma izazovno“, precizira Stakić.

Kada je reč o najavljenom rastu plata i penzija, sagovornik Infobiza kaže da prostora u javnim finansijama za povišicu ima.

Država se, kaže Nikola Stakić, generalno zadužuje iz dva osnovna razloga.

„Više je poželjan razlog da se pozajmljeni novac koristi za ulaganja u kapitalne investicije. A drugi razlog je manje poželjan – a njega imamo sada, kao uostalom i ceo svet – kada se zadužujemo da bismo pokrili manjak u državnoj kasi“, kaže Stakić.

U protekle dve, tri godine Srbija se ubrzano zadužuje. Reč je o, kaže, osam milijardi evra.

„Ali, treba gledati koliki je taj dug u odnosu na BDP. Javni dug ima blago uzlazni trend. Ali, sledeća godina biće prilično izazovna. Nedavno smo imali taj iznenadni kredit od milijardu dolara od UAE. Još ne znamo specifičnosti tog kredita, još nije ušao u kalkulaciju… Prema nekim projekcijama, do kraja sledeće godine imaćemo da vratimo gotovo tri milijarde evra. To je dva ili tri puta više u upoređenju sa nekim prethodnim godinama“, navodi Stakić.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO –  Ćulibrk o pozajmici iz UAE: Mi smo na ivici sloma a toga nismo ni svesni, skupljim kreditima sada plaćamo jefitnije

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar