Dušan Nikezić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić ocenio je danas, nakon što je Srbija dobila kredit od milijardu evra od Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), da novi kredit nikada nije razlog za slavlje, posebno kada se radi o još jednom zaduživanju za pokrivanje manjka u budžetu i kojim će javni dug porasti na više od 33 milijarde evra.

„Kamata za novi kredit od UAE jeste povoljna u odnosu na trenutne tržišne uslove, ali novo zaduženje podiže ukupne obaveze države prema UAE na 2,5 milijardi evra i dodatno pogoršava naš položaj u odnosu na poverioca kome smo već poklonili nacionalnu avio kompaniju, dve milijarde evra vredno zemljište u Beogradu na vodi i 500 miliona evra vredne oranice u PKB-u i vojvodjanskim kombinatima“, naveo je Nikezić u saopštenju.

On je ocenio da to zaduženje „neće doneti nikakav boljitak za ljude u Srbiji, već će samo pokriti manjak u budžetu“, a da se slično se desilo i prošlog meseca, kada se država zadužila za 690 miliona evra, prodajući državne obveznice direktnom pogodbom nepoznatim investitorima.

„Zato srpske finansije nisu ni stabilne ni snažne, pošto ih izjeda inflacija, smanjenje deviznih rezervi i rekordni spoljnotrgovinski deficit, dok će javni dug za samo dva meseca biti povećan za 1,7 milijardi evra, što je dodatnih 750 evra po porodici. A još nismo ni blizu grejne sezone“, istakao je Nikezić.

Bonus video: Srbija živi na kredit 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar