Tržište električnih automobila je proteklih nekoliko godina doživelo ubrzani rast i evoluciju, a ovaj trend će se, po svemu sudeći, nastaviti. Analitička kuća IHS Markit procenjuje da je svetska prodaja električnih automobila dostigla skoro 2,5 miliona u 2020. godini, dok se u 2021. godini očekuje rast od oko 70%.

Iako je Tesla najpoznatija kompanija koja proizvodi električne automobile, konkurencija ne sedi skrštenih ruku i redovno se pojavljuju nove kompanije koje žele da uđu na ovo perspektivno tržište. Jedna od novih i veoma obećavajućih kompanija koje se bave proizvodnjom električnih automobila je i kineski NIO, čije su akcije prošle godine porasle sa 3,9 na 49 dolara.

Besplatan vodič „Kako trgovati cenom akcija“ pogledajte ovde.

KapitalRS, za sve koji su zainteresovani da nauče kako da trguju cenom akcija ovih kompanija putem interneta (takozvani finansijski ugovor za razliku, engl. CFD) ili jednostavno žele da prošire svoje znanje, pripremio je besplatni vodič “Kako trgovati cenom akcija”. Vodič je prilagođen svim nivoima znanja i možete ga preuzeti preko linka ispod.

Kompanija Nio je prvi put ponudila svoje akcije na Njujorškoj berzi 2018. godine, kad je tim putem sakupila 1,8 milijardi dolara. U novembru 2019. godine, NIO je objavio partnerstvo sa kompanijom Mobileye radi razvijanja putničkog automobila opremljenog sistemom za autonomnu vožnju.

NIO je nedavno saopštio da je u četvrtom kvartalu 2020. godine, isporuka automobila u Kini porasla 111%, na 17.353 vozila, što predstavlja treći uzastopni kvartalni rast. Novi luksuzni električni crossover EC6 se u decembru prodavao bolje od starijih SUV modela, a rast prodaje se nastavio i u januaru ove godine. Kompanija je tada najavila model ET7, električni sedan sa tehnologijom autonomne vožnje za koji tvrdi da će nadmašiti Tesline automobile.

Besplatni vodič “Kako trgovati cenom akcija” preuzmite ovde.

Nio je domaći proizvođač u Kini i zato se nalazi u dobroj poziciji da osvoji značajan udeo ovog ogromnog tržišta automobile, najvećeg na svetu. Osim toga, kompanija planira ekspanziju i na inostrana tržišta. NIO
se nada da će pokrenuti izvoz u Evropu u drugoj polovini ove godine. Prema procenama IHS Markit-a, Kina i Evropa će u 2021. godini pokrivati najveći udeo tržišta električnih automobila, sa 44% u Kini i skoro 28% u Evropi. Globalna prognoza konsultantske kuće Deloitte, predviđa s stopu rasta ovog tržišta po stopi od 29% godišnje u narednih deset godina. Ukupna prodaja električnih automobila sa oko 2,5
miliona u 2020. porašće na 11,2 miliona u 2025, a do 2030. dostići će 31,1 milion prodatih vozila čineći oko 32% ukupnog broja prodatih automobila u svetu.

Izvori: Blumberg, IHS Markit, Deloitte

Ovaj tekst je pripremljen i odobren od strane investicionog savetnika, Aleksandra Zavišića, Kapital RS Inc. a.d. Beograd, Severni bulevar 6, investiciono društvo pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti
Republike Srbije, broj dozvole: 5/0-02-672/18-16.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar