Foto: Shutterstock , Logo

Modni lanac "C&A" je podneo zahtev za pokretanje stečajnog postupka. Otkriveno je da su se više godina uvozili tekstilni proizvodi iz Kine bez plaćanja uvoznih dažbina čime je samo po tom osnovu budžet Srbije oštećen za najmanje šest miliona evra.

Do otvaranja stečaja, kažu stručnjaci trebaće najmanje pola godine a poverioci, u ovom slučaju sigurno država, čekaće najmanje godinu dana da naplate potraživanje.

Međutim, izvesno je da će se pored stečajnog voditi i drugi postupak – prekršajni, ili još verovatnije krivični.

Aleksandar Samuilović, advokat kaže da sama firma nije mogla da napravi malverzaciju, ali da neko jeste.

„Ali taj neko ko je to uradio je fizičko lice. To fizičko lice je ili zloupotrebilo poverenje, ili zloupotrebilo položaj odgovornog lica ili je napravilo falsifikat itd. Ono što je sigurno kod takvih dela, ona se gone po službenoj dužnosti, znači postoji tu i neka višegodišnja zatvorska kazna, sledi oduzimanje protivpravno stečene imovinske koristi“, kaže Samuilović.

C&A Srbiji ima 14 prodavnica, uglavnom u tržnim centrima i oko 130 zaposlenih koje je poslovodstvo početkom nedelje obavestilo o zatvaranju kompanije.

„Ja lično mislim da je najveća vrednost te firme u robi koju oni imaju na rafovima i sa njom nešto mora da se desi. Kako prolazi vreme toj robi vrednost pada. Tako da će sigurno stečajni upravnik zadržati određeni broj lica. Ona koja ne zadrži, njima prestaje ugovor o radu i oni mogu potraživati zarade ako im recimo zarade za juni mesec nisu isplaćene“, kaže advokat.

Za sada nema saznanja da je u prevari učestvovao i neko od zaposlenih Uprave carina, ali se i to ispituje.

Iz kompanije „C&A“ tvrde da su bili meta organizovane carinske prevare u kojoj je jedan poslovni partner sa još nekim licima izvršio više od 300 prevarnih radnji zloupotrebom loga kompanije.

Smatraju da kompanija ne treba da snosi posledice zbog tog dela, a carinski organi da je kompanija odgovrna za plaćanje carine, piše RTS.

BONUS VIDEO – Radnici C&A ostavljeni na cedilu, a država ćuti

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare