Foto: Shutterstock

Oko četiri hiljade ljudi moglo bi da ostane bez posla ako novi Zakon o fiskalizaciji ne prepozna potrebu za ovlašćenim servisima za fiskalne kase. Jer, čini se da nas u novom zakonu - nema, požalilo se nekoliko zaposlenih u ovlašćenim servisima redakciji Nova.rs.

U Srbiji, ističu, ima više od 700 ovlašćenih servisa za fiskalne kase u kojima radi oko 4.000 ljudi. „Mi bismo lako za dve godine mogli da ostanemo bez posla“, kažu.

„Više od deset godina radim kao serviser fiskalnih kasa. Moje kolege i ja smo bili sprega izmedju Poreske uprave i poreskih obaveznika svih ovih godina, od 0-24 sata, bez praznika. Muči nas novi zakon o fiskalizaciji koji treba da se usvoji i čijim nacrtom se, ni u jednoj tački, ne pominje ovlašćeni servis“, navodi sagovornik Nova.rs.

Trenutna obaveza je, kako ukazuje, da se jednom godišnje uradi tehnički pregled za svaki elektronski uređaj koji pretvara mernu jedinicu u novac.

„Po postojećem zakonu, poreski obveznik kasu kupuje u ovlašćenom servisu, mi je fiskalizujemo, podnosimo Poreskoj upravi i garantujemo za ispravnost fiskalnog uređaja i ispravnost izdavanja računa“, objašnjava sagovornik Nova.rs.

Kako ističe, udruženje servisera pismeno se obratilo i Poreskoj upravi i Ministarstvu finansija. Odgovor, kaže, još nisu dobili.

„Ako nema sprege tri lica – Poreske uprave, servisa i krajnjeg korisnika, lako može da dođe do zloupotreba. Tablet za plaćanje lako može da se klonira, i da za naplatu trgovac koristi dva takva tableta“, objašnjava sagovornik Nova.rs.

Podsetimo, Ministarstvo finansija nedavno je objavilo nacrt novog Zakona o fiskalizaciji. On, između ostalog stvara uslove za onlajn fiskalizaciju od 2022. godine, gde će Poreska uprava imati uvid u transakciju i naplatu preko fiskalnih kasa u momentu kada se one i dešava.

Kako je najavljeno, najveći deo troškova za uvođenje novih fiskalnih kasa – snosiće država.

Prema rečima ministra finansija Siniše Malog, za to će iz budžeta za 2021. godinu biti obezbeđeno 3,5 do četiri milijarde dinara, a to ulaganje će se isplatiti, kako je ocenio, u narednih godinu do godinu i po.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar