Foto: TANJUG/ ZORAN MIRKOVIC, Twitter/Боже, Ђоковићка,

Vlada Srbije je na današnjoj sednici izmenila Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, a kako saznaju mediji, od danas će litar dugotrajnog mleka od 2,8 odsto mlečne masti koštati najviše 128,99 dinara. Drugom stavkom u Uredbi zabranjuje se izvoz svežeg mleka i mlečnih prozvoda, kako bi se rešio problem nestašica koji je zadesio građane Srbije, iako mleka domaće proizvodnje u inostranstvu ima sasvim dovoljno.

Novom odlukom Vlade, zabrana izvoza svežeg, odnosno kratkrotrajnog mleka, i pojedinih mlečnih proizvoda na snazi će biti do 30. septembra.

Osim zabrane izvoza, novina je i da će dugotrajno mleko, čija je cena Uredbom ograničena još od novembra prošle godine, od danas koštati znatno više nego juče.

Naime, iako je pre samo nedelju dana Vlada odredila maksimalnu cenu za mleko – 119,99 dinara, već od danas ono će koštati 128,99 dinara za litar.

Inače, prethodnih dana u pojedinim prodavnicama širom Srbije rafovi s mlekom su gotovo potpuno prazni, odluka Vlade o zabrani izvoza trebalo bi da spreči nestašice i da reguliše snabdevenost tržišta.

Foto: Nova.rs

Iako građani Srbije imaju poteškoće da pronađu mleko, oni koji mleko iz naše proizvodnje kupuju u inostranstvu nemaju ama baš nikakvih problema.

Kako se vidi na fotografiji koja kruži na društvenim mrežama, a za koju se navodi da je nastala u Crnoj Gori, mleka proizvedenog u Srbiji ima i više nego dovoljno – rafovi su popunjeni, što je sve ređa slika u Srbiji proteklih nekoliko dana.

Susedna Crna Gora nije jedina država u kojoj nema razlika za brigu – i oni koji žive u Beču bez ikakvih problema mogu da dođu do mleka proizvedenog u Srbiji.

Ova fotografija podelila je korisnike ove mreže na dva tabora. Neki smatraju da je potpuno normalno da je jedan deo proizvodnje namenjen za izvoz, dok drugi tvrde da zbog toga snabdevenost domaćih potrošača ne sme da trpi.

Iako snabdevenost ne sme da trpi, definitivno jeste trpela – te su u nekim prodavnicama rafovi sa dugotrajnim mlekom bili potpuno prazni. Stoga, nova odluka Vlade pokazaće da li je količina mleka koju Srbija izveze problem, ili su ipak navodi mlekara još veći problem.

Šta kažu mlekari?

Kako proizvođači mleka ističu, problem loše snabdevenosti nije nastao juče, već su oni godinama unazad upozravali na loš scenario koji će zadesiti Srbiju – ali niko nije slušao.

„U ovom poslu sam 25 godina i mogu da kažem da je problem to što se mleko godinama sistematski uništava, samo što se to prikrivalo sa raznim uvozima. Sigurno tri ili četiri godine smo upozoravali da mleka nema, ali građani to nisu primetili pa je kulminiralo od marta do sada. Slabo smo bili dostupni u medijima, a ovo je rezultat ponašanja države koja je uništila proizvodnju mleka“, istakao je vlasnik farme krava Dejan Trajković za Nova S televiziju.

Kao jedan od razloga za nestašicu, odnosno prazne rafove u prodavnicama Trajković je podvukao da je u pitanju niska otkupna cena.

„Mlekare su plaćale koliko su htele, država im je to dopustila. Ponašali su se kao janičari i to je uništilo proizvodnju koja je otišla u bescenje. Ako se ne povuku potezi sada, problemi se neće rešiti u naredne tri godine. Država treba da počne da radi svoj posao. Mora da se napravi zakoni i atmosfera da se podigne cena mleka. Nakon toga mora da se stvori strategija da motivišu novi proizvođači koji će uči u posao, što će biti Sizifov posao. Ne verujem da će neko raditi posao ukoliko zna da će poslovati sa gubitkom“, podvukao je on i dodao da će stanje biti sve gore i gore.

BONUS VIDEO Mleka nema i neće ga biti?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram