Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Prepoznata od "Dilojta" kao jedna od najbrže rastućih firmi u Severnoj Americi, kompanija "Domion Voting Systems" je ovih dana dospela u žižu javnosti nakon što su ih Trampove pristalice optužile da su pomogli krađu američkih izbora.

Desetine hiljada korisnika društvenih mreža – a mahom su to oni naklonjeni Trampu i skloni generalno širenju neproverenih informacija – sada dele objave o tome da u ovoj kompaniji učešće imaju istaknute ličnosti Demokratske stranke poput Klintonovih i liderke demokratske većine u donjem domu američkog Kongresa SAD, što nije istina, kao i da je reč o velikoj prevari u kojoj su učestvovali srpski inženjeri.

Tramp je sam zaslužan za raspaljivanje vatre među desničarima i širenje teorije da je sve maslo Hilari i Bila Klintona koji su umešali prste u Dominion, a nije se libio ni da eksplicitno kaže da mu je Dominion “izbrisao” ili “okrenuo” stotine hiljada glasova koji bi inače otišli njemu.

Kompanija Dominion je iz Kanade, ali su srpski mediji još 2017. godine, posle predsedničkih izbora u SAD 2016, pisali da tim programera iz Srbije zaposlenih u kompaniji “Dominion voting” osmišljava softver koji se koristi za elektronsko glasanje, uglavnom u Americi, Aziji i Kanadi.

Navodno, njihove mašine broje oko 40 odsto američkih glasova, i to u 28 američkih država. Među njima su i „sporne“ Arizona i Džordžija. U Džordžiji je, nakon neverovatno malih razlika između Bajdena i Trampa, najavljeno i ručno brojanje glasova. U Arizoni, koja nosi 11 elektorskih glasova vodi Džo Bajden sa 49,4, naspram Donalda Trampa koji za sada ima 49 odsto glasova.

Kako su se u celu priču umešali Srbi?

Softver Dominion Voting Systems brojao je glasove i na američkim izborima 2016. U Beogradu se nalazi predstavništvo za celu Evropu. Firma je osnovana 2003. u Torontu, jedan od osnivača je Srbin koji se školovao u Kanadi, pa su u Beogradu su otvorili kancelariju već 2005, gde je do pre dve godine, prema poslednjim raspoloživim informacijama firma imala oko 50 zaposlenih, mahom inženjera, zaduženih za razvoj novih provizoda.

„Sporni“ softver – koji za sada, bez ikakvih dokaza, spore samo Trampove pristalice, zove se EMS (Election Management System), a čine ga Democracy suit platforma i ImageCast glasački uređaji. Prvi proboj, posle Kanade, kompanija je imala u SAD, kada je 2007. savezna državna Njujork prešla sa elektro-mehaničkih sistema sa polougama na ImageCast seriju glasačkih uređaja, pisao je svojevremeno PC Press.

Zaposleni su, piše isti portal, mahom inženjeri sa beogradskih fakulteta ETF i FON. Tadašnji generalni direktor srpskog ogranka otkrio je da su inženjeri veoma lepo tretirani, kao i u mnogim drugim srpskim IT firmama, a zanimljivo je da je uspela da vrati i nekoliko naših ljudi iz Kanade, Australije, Novog Zelanda.

Pored klasičnih programskih jezika poput C+, C#, Jave, u pojedinim slučajevima, rekli su iz kompanije, „poželjno je i poznavanje elektronike, pošto kompanija razvija i hardver uređaja za glasanje“.

– Pored standardnih uređaja za glasanje koji su namenjeni većini stanovništva, vrlo često se javlja potreba da se naprave neki specifični uređaji namenjeni kategorijama stanovništva koje ne može da glasa na uobičajeni način – objašnjavali su tada.

Uređaji koje prave korišćeni su na Filipinima, Kanadi, Mongoliji. Imali su u pogonu više od 150.000 glasačkih mašina sa njihovim softverom, i to u 50 odsto zemalja koje glasaju elektronski, pričali su još pre četiri godine.

Na njihovom ssajtu piše da je Democracy suite – EMS sistem koji ceo izborni „provlači“ kroz jedinstvenu bazu podataka. Nudi mogućnosti da se „organizuje“ odnosno izgradi sistem izbora, da se glasa, broje glasovi, izveštava o rezultatima, a radi i reviziju sopstvenih rezultata, radi sigurnosti glasanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar