Foto:Marko Dragoslavić/FoNet

Članovi Udruženja pomoraca Republike Srbije (UPRS) predali su danas Ministarstvu finansija i Vladi strategiju i inicijativu za definisanje statusa pomoraca i zatražili da im se ukinu porezi za 2017. godinu.

Član Upravnog odbora Udruženja pomoraca i prvi oficir palube na prekookeanskim brodovima Jovan Jovičić istakao je da su održana tri sastanka sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom, ali da ništa konkretno nije dogovoreno, osim da se sačini inicijativa o definisanju njihovog položaja.

Jovičić je napomenuo država konstatno poredi pomorce sa frilenserima, iako oni to nisu, ukazujući da su u velikom problemu, jer mnogima među njima nije ni stiglo poresko rešenje.

Foto:Marko Dragoslavić/FoNet

Niko nas nije pozvao da nas pitaju ko smo, šta smo i čime se bavimo, mašina je odradila posao, mi smo generisani u programu i 8.000 rešenja je pušteno. Dakle, mi ne znamo svoje mesto, ne prepoznaju nam status, a hoće da nam naplate nepostojeći porez, rekao je Jovičić.

PROČITAJTE JOŠ:

Članovi Udruženja zahtevaju i formiranje radne grupe koja će biti uključena u proces unapređivanja prava i obaveza pomoraca, u čijem će sastavu biti predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva građevinarstva, Ministarstva zdravlja, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Udruženja pomoraca.

„Ne napadamo vlast, nismo ni levi, ni desni, ne zanima nas ko je na vlasti, samo želimo da državne institucije krenu da rade svoj posao“, naglasio je Jovičić.

Foto:Marko Dragoslavić/FoNet

Član Upravnog odbora Vojo Vukojičić ukazao je na veliki problem nepostojanja institucija u kojima bi pomorci mogli da stiču licence i da se stručno usavršavaju.

„Želimo akademiju za obuku pomoraca, da za sve sertifikate i licence možemo da polažemo u našoj zemlji, a ne da idemo u inostranstvo“, rekao je Vukojič

Pomorci su najavili da će nastaviti protest, sve dok se državne institucije ne odazovu i ne odgovore na zahtev o otpisu poreza.

BONUS VIDEO: Država htela da frilensere predstavi kao džabalebaroše koji ne plaćaju porez

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar