Foto:EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Akcionarsko društvo "Elektromreža Srbije", po odluci Vlade Srbije, kupilo je 12. januara na Montenegroberzi, dodatnih pet odsto akcija Operatora prenosnog sistema Republike Crne Gore – "Crnogorski elektroprenosni sistem". Ovim je EMS postao vlasnik ukupno 15 procenata akcija te kompanije.

Kupljeno je 7.288.197 akcija po prosečnoj ceni od 0,9493 evra (zaokruženo na četiri decimale) po akciji, za šta je plaćeno ukupno 6.918.738 evra, saopšteno je iz EMS.

Akcije su kupljene od malih akcionara.

Podsetimo, EMS je ušao u vlasničku strukturu Crnogorskog elektroprenosnog sistema u decembru 2015. godine kupivši deset odsto akcija.

„Kupovina dodatnih akcija ove kompanije u ekonomskom i poslovnom smislu predstavlja opravdanu investiciju u uspešno privredno društvo koje obavlja istovrsnu delatnost kao i naša kompanija, a čiji prihodi, dobit i imovina pokazuju tendenciju rasta. EMS ostvaruje srazmerno pravo na dividendu, od čega se očekuje finansijska dobit“, ističu u EMS.

U elektromrežama Srbije navode da se intenzivno investira i u Srbiji.

„Na teritoriji Srbije naša kompanija aktivno gradi strateški značajan projekat Transbalkanski koridor za prenos električne energije, a između Crne Gore i Italije položen je i pušten u rad pomorski kabl koji je sastavni deo tog koridora. Kupovina dodatnog paketa akcija deo je strateškog opredeljenja EMS da aktivno učestvuje u jačanju panevropske povezanosti zemalja istočnog i zapadnog bloka, kao i u stvaranju i jačanju baze za razvoj evropskog tržišta električne energije. Na ovaj način EMS učvršćuje svoju poziciju regionalnog lidera“, navodi se u saopštenju EMS.

* * *
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar