Foto: Shutterstock/Privatna arhiva/Screenshot

Mame koje ne mogu da doje svoje bebe prinuđene su da kupuju adaptirane mlečne formule, koje su u Srbiji znatno skuplje nego u bogatoj Nemačkoj. Za kutiju od 800 grama nemačke mame plaćaju 19,95 evra (2.338 dinara), dok je za istu količinu u Srbiji potrebno čak i do 380 dinara više.

Gotovo da nema dana, a da nas ne frapira uporedna cena nekog proizvoda u Srbiji i daleko razvijenijim i bogatijim zemljama, kao što su Nemačka ili Norveška.

Dok se ministar Siniša Mali hvali koliko je uštedeo kupovinom jeftinijih proizvoda iz akcije “Bolja cena – cena za narod”, srpske mame koje su deo tog naroda, mogu samo da se hvataju za glavu kada vide da je u Nemačkoj znatno jeftinija mlečna formula.

Čitalac iz Nemačke našoj redakciji poslao je fotografiju iz jednog marketa, na kojoj se vidi da Nestle mleko za bebe od 800 grama košta 19,95 evra.

Foto: Privatna arhiva

Prema zvaničnom kursu NBS na današnji dan, u dinarima je to 2.338.

Upoređujući cene istog proizvoda na sajtu cenoteka.rs, adaptirana mlečna formula kreće se u rasponu od 2.519 do 2.719 dinara.

Foto: Screenshot

To znači i da je najjeftinija srpska ponuda, za 181 dinar skuplja od one u Nemačkoj. U rasprostranjenim trgovinskim lancima IDEA i MAXI, za 800 grama mleka za bebe, treba izdvojiti čak 381 dinar više nego što isto mleko plaćaju mame u Nemačkoj.

A od te formule, bebama koje ne doje praktično zavisi život i u porodicama koje za svoje bebe moraju da kupuju takozvanu dohranu, ova stavka je na prvom mestu u porodičnom budžetu.

Foto: Shutterstock

Na specijalizovanim forumima za mame i roditeljstvo, uglavnom se može pročitati da jedna kutija od 800 grama “istraje” nedelju dana, što pretvoreno u novac po srpskim cenama znači da je jednoj porodici mesečno, samo za dohranu potrebno između 10.076 i 10.876 dinara.

Otuda i ne treba da nas čude fotografije iz srpskih marketa, na kojima se vidi da su “zujalice” protiv krađe postavljene i na kutije s hranom za bebe.

Foto: Privatna arhiva

Fotografije iz marketa u EU nam “otvaraju oči”

Hranu, sredstva za higijenu i odeću, građani zemalja Evropske Unije kupuju po znatno nižim cenama. Takve informacije do nas dolaze zahvaljujući zemljaciima koji su otišli iz Srbije i koji na društvenim mrežama objavljuju fotografije iz marketa.

Tako je nedavno “Eko straža” objavila niz fotografija na kojima se vide ogromne razlike u cenama identičnih proizvoda.

Feta sir jednog brenda u Srbiji košta 959,99 dinara, dok je potpuno isti sir u Barseloni 3,45 evra, što je oko 405 dinara.

Slična situacija je i sa sirnim namazom jednog poznatog proizvođača, koji u Srbiji košta 669 dinara, a u Oslu 253.

Foto: Dunja Marić/Nova.rs; Nova.rs

Zapravo, ovakve fotografije nam otvaraju oči i suočavaju nas s realnošću da smo prinuđeni da sa prosečnom platom od oko 730 evra, osnovne životne namirnice plaćamo isto, a najčešće i mnogo skuplje od građana Nemačke ili Norveške, koji u proseku zarađuju više od 2.000 evra mesečno.

Uz svu razliku u cenama, porazno je i što je inflacija u Srbiji oko 12 odsto, dok je u zemljama Evropske Unije stopa inflacije 5,5 procenata.

Ne treba zaboraviti da će i pored akcije Vlade Srbije “Bolja cena – cena za narod”, u Srbiji ipak doći do poskupljenja, jer nam već od 1. oktobra sledi povećanje akcize na gorivo za osam procenata.

BONUS VIDEO: Još „zlatnije doba“, a penzioner ne zna kad je poslednji put bio sit

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare