Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Srpska pravoslavna crkva investitor je stambeno-poslovnog objekta u centru Beograda, koji je sagradila sa još dve privatne firme. Reč je o luksuznom kompleksu u Ulici cara Dušana, u sklopu kojeg je izgrađeno 107 stanova, a koji još od novembra prošle godine čeka na upotrebnu dozvolu. Prema informacijama “Nove”, svi stanovi koji su bili u prodaji dobili su vlasnike još u vreme izgradnje i to za oko 4.000 evra po kvadratu, a sada se prodaju i za oko 5.000 evra.

Nakon uspešne investicije na Novom Beogradu, Srpska pravoslavna crkva nastavila je sa ulaganjem u stanogradnju. Još u vreme korone ušla je u projekat zidanja stambeno-poslovnog kompleksa na uglu ulica Cara Dušana, Knićaninove i Skender begove. Kao investitori navedene su još dve privatne firme “Tupanjac-Dedić investicije” i “Krug”, kao i osam fizičkih lica, među kojima su i vlasnici pomenutih firmi.

Budući da je reč o kompleksu koji se sastoji od starog koji je nadograđivan i rekonstruisan i dve nove lamele, nije isključeno da su u postojećem objektu ta fizička lica imala svoje stanove.

Kako se navodi u dostupnoj dokumentaciji, reč je o kompleksu čija bruto površina iznosi 23.889 kvadrata, od čega nadzemni deo ima 15.896 kvadratnih metara. Sudeći po onom što piše u prijavi radova, SPC i firme sa kojima je ušla u ovaj projekat dobile su građevinsku dozvolu za rekonstrukciju i dogradnju postojećg objekta, kao i izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa koji će činiti dve lamele.

Taj kompleks, prema dokumentaciji, ima 107 stambenih jedinica, 11 poslovnih, kao i tri podzemne etaže sa 148 parking mesta.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Investitori na čelu sa SPC građevinsku dozolu su dobili u maju 2020, a već u junu prijavu radova. Međutim, iako su predali zahtev za upotrebnu dozvolu, nje i dalje nema. Zahtev je prvi put predat u novembru prošle godine, ali je odbačen.

Isto se dogodilo i kad je podnet 11. decembra, da bi novi bio upućen devet dana kasnije. Ipak, ni na taj, ni posle skoro šest meseci, odgovor nisu dobili.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Reporteri “Nove” otišli su na lice mesta u Ulicu cara Dušana, a sudeći po onom što smo videli izdvode se završni radovi u stanovima. I dalje se izvode radovi na krovu, kao i iza zgrade, a stanari još nisu useljeni.

Spa i fitnes centar, portir….

Ipak, čini se da je novi luksuzni kompleks u centru grada komunalno opremljen, da ima struje i vode, budući da se u prizemlje, u deo koji je predviđen za poslovni prostor uselila jedna banka.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Takođe, dobar deo stanova, više od njih 20 i dalje se vodi na Patrijaršiju SPC, bar prema interfonu.

Ovaj kompleks zgrada nosi naziv “Dorćol centar”, a kako piše na sajtu na kome se promoviše u tom objektu planiran je prostorani spa i fitnes centar koji je “toplom vezom” povezan sa sva četiri ulaza.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Svaki od ulaza ima takozvani “prijemni prostor, mesto za portira, kao i dva luksuzna lifta, koji su osim sa stanovima povezani i sa garažama i stanarskim ostavama. Kao i garaže, i one se nalaze u podzemnim etažama.

Cena kvadrata

Cena kvadrata stanova čiji je investitor SPC prešla je cifru od 4.000 evra. Kako nam je nezvanično rečeno, toliko je kvadrat iznosio pre oko dve godine kada su gotovo svi stanovi koji su bili u prodaji dobili nove vlasnike.

“Ovih dana je jedan od tih stanova ponovo prodat, a cena je oko 5.000 evra”, rekao je naš sagovornik.

Inače, 2018. godine SPC je bila investitor stambeno-poslovnog objekta na Novom Beogradu od 36.000 kvadrata sa 127 stanova. Crkva je to gradila zajedno sa građevinskom PMC inženjering, kojoj je zapravo SPC ustupila svoje zemljište.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

PMC inženjering je inače ćerka firma Jugoimporta SDPS, koja je u vlasništvu države i bavi se trgovinom oružja. Kao njena pretežna delatnost u APR-u se navodi izgradnja stambenih i nestambenih objekata.

BONUS VIDEO Još četiri miliona evra za Hram Svetog Save: Ulaganje u SPC je očigledno rastegljiv pojam

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare