Kese, plastične kese
Foto: Shutterstock

Vlasnica srpske kompanije Eko Bio Invest Marina Cvijanović počinje proizvodnju plastičnih kesa, zaštitnih odela i drugih artikala od plastike koje razgrađuje vrela voda, koju potom možete popiti, objavio je danas Blumberg Adria Srbija.

Reč je o pilot projektu uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Ministarstva za zaštitu životne sredine i Delegacije EU u Srbiji, a kompanija je dužna da preuzima otpad iz budžetskih kuhinja u Čačku i koristi ga u proizvodnji.

Kompanija pokreće poizvodnju granula od organskog otpada (voća i povrća), koje će biti sirovina za proizvodnju plastičnih folija, kesa, čaša, tanjira, rukavica, zaštitne odeće, štapića za uši, ambalaže.

„Uspeli smo da napravimo materijal koji rešava problem otpada od voća i povrća, a istovremeno umanjuje količinu plastike“, kaže Cvijanović, navodeći da je ideja potekla iz Azije, njeni pronalazači nisu uspeli da je komercijalizuju, pa je otkupljena i zaštićena patentom na evropskom nivou.

Kompanija je dobila sertifikate iz Brisela i Majamija da su njeni proizvodi razgradivi u kućnim uslovima i da u procesu proizvodnje ne nastaje ugljen dioksid, što dokazuje da je sirovina koju koristi u proizvodnji prirodna, razgrađuje se bez nano čestica, nije otrovna i bezopasna je po eko-sistem.

„U procesu razgradnje potrebne su dve komponente – visoka temperatura i tečnost. Ukoliko je temperatura viša od 80 stepeni, materijal se rastvara za manje od minuta, a ako je hladna voda ili ako materijal ostavite na zemlji, za 25 dana do šest meseci će se potpuno razgraditi“, objašnjava Cvijanović.

Proizvodnja granula počeće krajem ove, a najkasnije u januaru sledeće godine u Zagrebu, a u Beogradu ostaje istraživačko odeljenje koje kompanija Eko Bio Invest ima u saradnji sa Institutom za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

„Opredelili smo se za Zagreb zato što su upiti od većine klijenata do sada dolazili sa tržišta Evropske unije (EU). S druge strane, imamo blizinu luke Rijeka, koja je velika međunarodna pomorska luka za transport, mreža puteva je fantastična i u okviru je EU“, pojasnila je Cvijanović.

Sirovinu, odnosno organski otpad kompanija će dobavljati od prerađivača voća i povrća, budžetskih kuhinja, veleprodajnih lanaca i domaćinstava iz celog regiona.

„To će biti hrana koja se priprema za škole, vrtiće, studentske menze, bolnicu i zatvor. Institut za molekularnu genetiku testiraće sirovne i reći će nam koje su najbolje za korišćenje naših granulata i u kom procesu pripreme je najbolje da se otpad preuzima“, kaže Cvijanović govoreći o nabavci sirovine u Čačku, a naglašava da trgovinski lanci u Srbiji iskazuju veliko interesovanje za „kese koje se piju“.

Ona navodi da ljudi „uglavnom budu šokirani“ kada vide da je popila kesu i da je to učinila više puta bez ikakvih posledica. Opisuje da voda u kojoj je rastvorena kesa „gotovo da nema ukus, možda se donekle oseća blago slankasti ukus“, piše Blumberg Adria Srbija.

BONUS VIDEO: Zašto košta dva miliona evra sistem gReact za prijavu ekoloških problema?

Komentari

Svi komentari (0)